Dobar posao

Izetbegović: SDA od Bošnjaka napravila faktor bez kojeg se ništa u regiji ne može odlučivati

„Mi držimo ovu zemlju jedinstvenom''.
Vijesti / Politika | 07. 10. 2021. u 21:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

„Treba ponavljati istine. Ono što smo za deset godina prošli, drugi nisu za 100 godina“, kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović tijekom svečanost povodom 31. godišnjice osnivanja Općinskog odbora SDA Novi Grad.

Govoreći o rezultatima Vlade FBiH, Izetbegović je kazao da je ta Vlada uspjela napraviti 2021. godinu najboljom godinom nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

„To brojke govore. To nije mišljenje predsjednika SDA. Mi ćemo, ja mislim, već u studenom imati izravnan broj zaposlenih sa onim predpandemijskim. Imat ćemo uspješnije gospodarstvo, veći izvoz, veću akumulaciju u proračunu nego 2019. godine. To je u ovim okolnostima uspjeh“, izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je istaknuo da se nikada neće odricati ljudi koji rade dobar posao. Također je konstatirao da je SDA od Bošnjaka napravila faktor bez kojeg se ništa u regiji ne može odlučivati.

„Mi držimo ovu zemlju jedinstvenom i ipak je pomjeramo u pravom smjeru kada su u pitanju svi bitni procesi. Mi to držimo i guramo naprijed. I svaku krizu će SDA riješiti“, poručio je Izetbegović.

Blokade u RS-u

O aktuelnoj krizi izazvanoj blokadama stranaka sa sjedištem u entitetu RS je kazao da je najteža postratna, a kao uzrok je identifikovao velikosrpski nacionalizam koji je u različitim intenzitetima prisutan u posljednjih 150 godina, a eskalirao je tijekom posljednje agresije. Cilj eksponenata te politike u BiH je, dodao je, držati na vrućem režimu temu raspada BiH i u konačnici krenuti u tom smjeru.

„Jačanje nacionalizma je isprovocirana i jačanjem otpora na nju. Skinuta je ploča s imenom Radovana Karadžića, srušena je crkva u Konjević Polju, donesen je Zakon o zabrani negiranja genocida, promijenjen je sastav SIP-a, ne damo Ustavni sud. Ovaj zaplet se mogao odgađati, ali se nije mogao izbjeći. Bolje prije nego kasnije. Bolje na ovim temama, na tome da misle da imaju pravo nagrađivati ratne zločince, jer mora civilizirani svijet stati na pravu stranu“, izjavio je Izetbegović.

Destruktivne politike, smatra predsjednik SDA, mogu praviti krize, ali ne mogu dovesti do odcjepljenja dijelova BiH jer će im se suprotstaviti međunarodna zajednica i institucije BiH.

„I na kraju krajeva, patriote BiH, kojih ima 400.000 u Tuzlanskom kantonu, 400.000 u Zeničko-dobojskom, 400.000 u Sarajevskom kantonu, 250.000 ljutih Krajišnika, patriota iz Srednje Bosne, Hercegovaca. Neće to ići. Može nas uvesti u krize, ali nas pobijediti neće“, poručio je Izetbegović.

Od SNSD-a i ostalih stranaka sa sjedištem u entitetu RS se, smatra on, očekuje da poštuju osnove kao što su Ustav, vladavina prava i Evropska konvencija o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

O izmjenama Ustava

Govoreći o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva, Izetbegović je kazao da hrvatski korpus kao najmalobrojniji u BiH mora biti zadovoljan, ali da se ovlasti i nadležnosti domova naroda moraju svesti isključivo na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa.

„Ovo što sada živimo je diktat manjine u parlamentima nad većinom“, kazao je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close