Izmjene Ustava

Izetbegović podržao prijedloge NVO

Izetbegović je pružio punu podršku organizacijama u promociji prijedloga principa kao osnove za buduće razgovore o izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Politika | 12. 10. 2021. u 17:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović istaknuo je potrebu reduciranja ovlasti i nadležnosti domova naroda isključivo na pitanja koja se odnose na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, čime bi se unaprijedila funkcionalnost parlamenata u BiH.

Sastao se s predstavnicima Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) BiH, Srpskog građanskog vijeća (SGV) – Pokret za ravnopravnost i Foruma parlamentaraca BiH 1990, prenosi Anadolija.

Kako je priopćeno iz Ureda predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na sastanku je razgovarano o prijedlogu principa za izmjene Ustava BiH.

Prijedlog su ove nevladine organizacije (NVO) usuglasile i dostavile predstavnicima relevantnih domaćih i međunarodnih institucija, a koji se odnose na prilagođavanje Ustava i izbornog zakonodavstva europskim demokratskim standardima i jačanje vladavine prava.

"Zajednički je istaknuta potreba uklanjanja sustavne diskriminacije u ustavnopravnom okviru Bosne i Hercegovine, čime bi se osigurala jednaka prava za sve građane u svakom dijelu BiH, a u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava", navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je Izetbegović pružio punu podršku navedenim organizacijama u promociji prijedloga principa kao osnove za buduće razgovore o izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Savjeta VKBI za ustavno-pravna pitanja Kasim Trnka, predsjednik HNV-a BiH Stipe Prlić, predsjednik SGVBiH Zoran Jovanović, predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990 Miro Lazović i koordinator udruženja Emir Zlatar.

Kopirati
Drag cursor here to close