Odnosi u regiji

Izetbegović o Srbiji i gutanju svakoga

Izetbegović je ocijenio kako će Vučić voditi politiku pomirenja i da ne namjerava sudjelovati u bilo kakvoj destabilizaciji prilika u regiji.
Vijesti / Politika | 18. 12. 2017. u 10:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je kako je spreman na dijalog i suradnju s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali ne i za bilo koji ustupak koji je štetan za interese BiH.

Izetbegović je ocijenio kako će Vučić voditi politiku pomirenja i da ne namjerava sudjelovati u bilo kakvoj destabilizaciji prilika u regiji, te istaknuo kako je "ponovni napad na suverenitet i teritorijalni integritet BiH preopasna stvar i kreirao bi vir koji može progutati svakoga".

"Vučić će voditi politiku pomirenja, izgovarati riječi radi kojih će dobivati pohvale, a ulogu onih koji slabe pozicije oponenata, koji izgovaraju ružne i nedolične riječi, nosit će pojedini mediji i političari nižeg ranga, poput (ministra obrane Srbije Aleksandra) Vulina ili (predsjednika Republike Srpske Milorada) Dodika", rekao je Izetbegović za beogradski list Danas.

Kada je riječ o pitanju granice između BiH i Srbije, Izetbegović je ocijenio da je Vučić na nedavnim razgovorima u Beogradu očigledno bio razočaran njegovim stavom da pitanje ugovora o granici ne želi rješavati "prema željama i interesima Srbije" nego na način da obje zemlje ostvare svoje suverene interese i prava.

"Otvorena pitanja duž državne granice mogu se dogovorno riješiti bez ikakve razmjene teritorije, na principima prekogranične saradnje", zaključio je Izetbegović. Ponovio je kako je "spreman svim sredstvima braniti teritorijalni integritet i suverenitet BiH" i poručio da je to njegovo "pravo i ustavna i zakonska obveza".

"A što se tiče želja i težnji, 'snova' kako to kaže Dodik, one se neće ugasiti u dobrom dijelu srpskog korpusa, ali će biti prevladane kroz proces sazrijevanja i prihvaćanja realnosti. Ne može se srušiti Daytonski mirovni sporazum, a da se ne sruši mir, nijedan narod u BiH nema pravo uzeti sebi teritoriju koja pripada svima, ali može se ići dalje u ekonomski nazadak i izolaciju, u siromaštvo koje će djelovati otrežnjujuće", rekao je Izetbegović.

Ocijenio je kako se Republika Srpska ne može uspoređivati sa samoproglašenim Kosovom, da nema "pravnih, povijesnih i moralnih preduvjeta za odcjepljenje tog entiteta" i da bi se to moglo učiniti samo, eventualno, nasiljem.

"Ne bih nikome preporučio da se u takvu nepravdu i avanturu zaista i upusti", dodao je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close