Mirenje u Predsjedništvu?

Izetbegović: Neophodno je da Bošnjaci i Hrvati ponovo budu zajedno

Rekao je kako je plan međunarodne zajednice za tri člana Predsjedništva brisanje nacionalnih prefiksa i izravan izbor…
Vijesti / Politika | 31. 10. 2021. u 20:56 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''HDZ taktizira. Ono što su nekad prihvaćali, sad odbacuju kao što je ukidanje nacionalnih prefiksa. Mislim da je to njihova taktika, zauzimanje pozicija i da će nekad to prihvatiti jer je drugačije nemoguće implementirati presudu Sejdić-Finci'', izjavio je čelnik SDA Bakir Izetbegović za televiziju Hayat.

Biranje prefiksa

Rekao je kako je plan međunarodne zajednice za tri člana Predsjedništva brisanje nacionalnih prefiksa i izravan izbor, dodavši kako je biranje prefiksa njihove rješenja za domove naroda.

Na izjave da su stranci, konkretno Matthew Palmer na strani HDZ-a BiH, Izetbegović je kazao da se to ''tako prikazuje i etablira''.

''O onome što će poslije uslijediti o čemu ćemo pričati nisam siguran da je to 100 posto tako. U principu diplomati dobiju neki zadatak i onda idu linijom manjeg otpora. Mislim da i u Washingtonu i Bruxellesu se ne vide neki bitni detalji s te daljine, ali opća slika je otprilike ova'', rekao je Izetbegović.

Kaže kako ''srpska strana predvođena Miloradom Dodikom pravi problem''.

Kao 1993.

''Neophodno je da Bošnjaci i Hrvati ponovo budu zajedno, kao što je to bilo s Washingtonskim sporazumom 1993. godine, da bi se to stabiliziralo. Ne smije se dešavati da su Bošnjaci i Hrvati suprotstavljeni i onda su diplomate dobili zadatak da to tako rade. Problem je što u tročlanom Predsjedništvu, jedan od članova Predsjedništva po njima nije izabran većinom hrvatskih glasova, dakle tu stvar treba riješiti, da se pomiri, pa da Bošnjaci i Hrvati zajedno se suprotstave nekim avanturističkim i destabilizirajućim politikama koje predvodi SNSD. Diplomate su dobili takav zadatak i krenuli su linijom manjeg otpora, i morali smo ih upoznati da to ne može ići tako'', rekao je lider SDA.

Rekao je kako se međunarodna zajednica ''bukvalno povlači u smislu pregovora oko izbornog zakona'' u odnosu na snage iz RS-a ''i ništa ne računa posebno na njih, ni na kakav kompromis, ustupak''.

Video: IZETBEGOVIĆ ZA HAYAT: NA DARIVI NEĆE BITI GRANICA SRBIJE!

''Raznovrsni susreti u Zagrebu, Beogradu, koordinacija i raznovrsne poruke i konačno Palmerova izjava da je u ovom času bitno riješiti poziciju Predsjedništva, odnosno izaći u susret onome što traži uporno već godinama Čović i HDZ i da ostalo može pričekati. Ono ostalo za što smo mi zainteresirani da može pričekati. Tako da sam ja prije početka bilo kakvih razgovora htio jasno kazati javno, naravno i onima koji su medijatori tih pregovora, ali i javnosti da to neće ići tako i da se mora postići izbalansiran dogovor u kojem će i probosanska strana biti zadovoljna'', rekao je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close