"Nisu svjetlo i mrak isti"

Izetbegović: Našli smo odgovor na sve što je zadesilo ovu zemlju i ovaj narod

"Nitko nam neće nametati nepravedna rješenja, ni OHR ni bilo tko. Branit ćemo istinu, branit ćemo naše branitelje. Neće nas izjednačavati. Nisu svjetlo i mrak isti. Mali smo mi narod koji svoju sudbinu ponosno nosi", kazao je Izetbegović.
Vijesti / Politika | 12. 08. 2022. u 17:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Portal Željezno Polje / Bakir Izetbegović na tribini SDA u Željeznom Polju

"Imali smo na sve odgovor. Što god je zadesilo ovu zemlju i ovaj narod, mi smo našli odgovor. Kada je trebalo vratiti ponos narodu, kada je trebalo braniti državu, kada je trebalo ispraviti kralježnicu, to smo mi radili", kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović okupljenim mještanima u Željeznom Polju u Žepču održanom u petak. 

Naime, SDA je u tom selu održala tribinu, a Izetbegović se mještanima obratio govorom te ih podsjetio na osnivanje stranke.

"Bilo je isprva straha, dok se narod nije ohrabrio, a onda se otvorila rijeka nakon godina ugnjetavanja, poniženja i represije", kazao je Izetbegović.

Hrvati "umjesto dogovora vrše pritisak"

Kako piše portal Željezno Polje, Izetbegović je mještanima kazao kako su posebni po tome što su sve stvorili svojim rukama te što čuvaju svoju zemlju, vjeru, identitet i ponos kao malo tko u BiH.

Foto: Portal Željezno Polje / Bakir Izetbegović na tribini SDA u Željeznom Polju

"Što se nas Bošnjaka tiče, sve što mi želimo i što smo ikada željeli jeste da u miru živimo sa susjedima. Mi poštujemo ovu zemlju, znamo da nije samo naša, želimo mir sa svim susjedima. Želimo stabilnost, priliku da našu djecu zadržimo u ovoj zemlji, a da bi je zadržali potrebni su nam mir, stabilnost, izgradnja, europski i NATO put, bolja infrastruktura, zdravstvo i obrazovanje", naveo je Izetbegović.

Kada je u pitanju odnos Bošnjaka s ostalim narodima i građanima BiH, Izetbegović je istaknuo da je sve što se očekuje zapravo poštivanje Ustava i zakona te poštivanje Bošnjaka onoliko koliko Bošnjaci poštuju njih.

"Sa Hrvatima su nam potrebni bolji odnosi i kada god bi ih popravili, sve je išlo naprijed. Međutim, Dragan Čović se približava drugoj strani i želi pritiskom da nas na nešto natjera. Danas su smislili da guraju prst Palestincima u oko, da priznaju Jeruzalem kao glavni grad. To ni Ujedinjeni narodi nisu priznali. Umjesto dogovora sa nama, stalno pokušavaju vršiti pritisak", kazao je Izetbegović.

SDA je, poručio je čelnik, politički i ideološki monolit, koja ima svoju emociju, jasne političke ciljeve, jedinstvo i iskustvo koje je nužno za suočavanje sa najtežim izazovima.

Posebna obveza 

Prisjetio se Izetbegović velikih poplava 2014. godine, koje su posebno pogodile Željezno Polje i okolnu regiju.

"Kada sam došao ovdje, kada sam vidio kakve su ceste, što se dogodilo s kućama, imao sam poseban osjećaj obveze prema vama. Kada čovjeka koji je sve napravio svojim rukama, koji je uvijek bio tu za svoju državu, pogodi onakva stvar, onda prema takvima imam posebnu obvezu", izjavio je Izetbegoviću naglasivši ulogu svojih prijatelja koji su na njegovu molbu sudjelovali u obnovi prometne i stambene infrastrukture u Željeznom Polju.

Foto: Portal Željezno Polje / Bakir Izetbegović na tribini SDA u Željeznom Polju

Govoreći o izazovima sa kojima se BiH suočava, Izetbegović je izdvojio aktualni val poskupljenja, te programe koje je Vlada FBiH već pokrenula s ciljem pomoći najosjetljivijim kategorijama. Kada su u pitanju stranke koje pripadaju probosanskom bloku, a koje su suparnici SDA-u, Izetbegović je naglasio potrebu jedinstva u interesu države BiH i naroda.

"Naš odgovor je snaga, snažna država, snažne Oružane snage, članstvo u Eropskoj uniji i NATO-u i sloga. Natjerat ćemo ove iz probosanskog fronta da zajedno s nama brane BiH. Samo ćemo ih prvo pobijediti. Branit ćemo pravdu. Nitko nam neće nametati nepravedna rješenja, ni OHR ni bilo tko. Branit ćemo istinu, branit ćemo naše branitelje. Neće nas izjednačavati. Nisu svjetlo i mrak isti. Mali smo mi narod koji svoju sudbinu ponosno nosi. Obranili smo se, nismo okaljali obraz i sve možemo postići uz Božju pomoć", zaključio je Izetbegović.

Foto: Portal Željezno Polje / Bakir Izetbegović na tribini SDA u Željeznom Polju
Kopirati
Drag cursor here to close