Nema dogovora

Izetbegović najavio razbijanje razbijanja

Između ostalog, Izetbegović je govorio o Daytonu, politikama SNSD-a i HDZ-a BiH koje je optužio za razbijanje BiH koje će se morati razbiti.
Vijesti / Politika | 13. 11. 2020. u 11:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Znate, kad je narodu teško, dio naroda počinje da optužuje onoga Tko ga brani, kad ne može da riješi prave neprijatelje  onda se okrene prema svome, to se dešava. I onda na toj energiji grade politikanti i populisti svoju priču. Stalno je ta priča prema SDA, da je SDA spreman da podijeli BiH kad smo se mi grčevito odupirali, da SDA ista poput ovih drugih stranaka. To su nonsensi, to su tako uvredljive gluposti'', rekao je čelnik SDA Bakir Izetbegović gostujući na televiziji Hayat.

Između ostalog, Izetbegović je govorio o Daytonu, politikama SNSD-a i HDZ-a BiH koje je optužio za razbijanje BiH koje će se morati razbiti.

''Morat će se ići, imamo ovaj retrogradni pravac da se sve pretvori u etničko u Bosni i Hercegovini gdje bi HDZ i SNSD sa nekom četvrtinom ruku imali 66 posto utjecaja i blokirali ovu zemlju. SNSD blokira na državnoj razini jer mu se ne sviđaju neke presude Ustavnog suda, HDZ blokira na federalnoj razini jer mu se ne sviđa izborni zakon. To će se morati razbiti. Ne možemo ići u tom smjeru'', rekao je.

Na pitanje novinara je li aktualno ''opasno djelovanje susjeda ili je zatišje pred buru'', Izetbegović je rekao kako ne misli da stvari kreću od susjeda.

Utjecaj od 33 posto

''Stvari kreću iz Bosne i Hercegovine pa onda susjedi bivaju uvučeni, od njih se traži podrška za određene projekte HDZ-a, SNSD-a ili zajedničke projekta HDZ-a i SNSD-a. Gospodin Dodik i SNSD prijete da će napraviti ogroman problem u Bosni i Hercegovini, neće, neće se usuditi. Ali na taj način žele da postignu to da se neki mehanizmi sklone  za koje su oni zainteresirani. OHR, Ustavni sud… dakle ono sve što smeta SNSD-u i Dodiku da se potpuno raskomoti i da faktički završi proces pretvaranja Republike Srpske u državu. Neće to dobiti. I udružio se s gospodinom Čovićem koji želi izborni zakon koji će mu omogućiti da kad ima deset posto, dvanaest posto, ruku u parlamentu dobije 33 posto utjecaja, i zatim da njih dvojica imaju po trideset i tri posto utjecaja odnosno da imaju dvije trećine utjecaja. U Zastupničkom domu PSBiH vi imate 60 posto  parlamentaraca koji su iz probosanskih stranaka: građanskih, ljevičarskih, SDA, SBB itd… Kroz Domove naroda Čović i Dodik to svode na 33 posto, zbijaju ih faktički 60 posto u trećinu Bošnjačku. I cilj je da se to zakuje izbornim zakonom. I to Čović naručuje od SDA, da mu mi isporučimo taj zakon. Svakim svojim odlaskom u Beograd, svaku manipulacijom sa Zagrebom je dalje od tog rješenja. Definitivno mi nećemo razgovarati o tim  stvarima dok se ne napravi federalna vlast. Dok se Ustavni sud ne popuni, a to su nam kao blokadu napravili, ucjenu. I onda će morati HDZ da rješava to pitanje da nama predlaže rješenja. Jer zašto bismo mi HDZ-u koji se ovako ponaša pomagali sa rješenjima. Neka izvole neka predlože'', rekao je Izetbegović.

O ''prijatelju'' Bidenu

Govoreći o izborima u Americi, Izetbegović je rekao kako je na čelo Sjedinjenih Američkih Država došao ''prijatelj čiji projekt je bio Daytonski mirovni sporazum i mir u BiH, čovjek koji je dolazio u Bosnu i Hercegovinu u ratu kojem je jako bitno šta će se ovdje desiti i na koji način će se stvari rasplesti a ne kako se moraju rasplesti''.

Video: IZETBEGOVIĆ: DODIK POKUŠAVA DA ZAVRŠI PROCES PRETVARANJA RS U DRŽAVU - NEĆE TO DOBITI

''Imamo prijatelja, imamo nekoga čiji je ovo projekt. Tako da sigurno će to nešto donijeti, samo ne tako brzo i tako dramatično kako neki ljudi očekuju. Nije Bosna više u takvom fokusu. Amerika sad ima stotine drugih problema gdje su njeni interesi direktno u pitanju koje će gospodin Biden prvo da rješava, ali će doći na red i Bosna i Hercegovina'', rekao je.

O korona virusu

''Petnaest sam dana bio u izolaciji izgubio sam kondiciju. Osjećam kad idem uz stepenice neku malu razliku. Tu i tamo se zakašljem jednom dnevno. Prije svega mislim da sam se relativno lako izvukao zato što moja supruga nije dopustila da napustim kuću, ja sam imao namjeru preći u alternativni smještaj da ne bi i nju zarazio, ona to nije dopustila. Ostala je sa mnom i ona u izolaciji, ljekar je dobar, i pratila je sve i reagirala unaprijed. Imao sam dobrog ljekara i požrtvovanu ženu koja je riskirala da dobije koronu zajedno sa mnom koja je provela tu izolaciju zajedno sa mnom. Imamo te društvene mreže, pratio sam po čitav dan šta se dešava, naravno nazivao ljude, nazivao prijatelje, nazivao prijatelje koji su bolovali zajedno sa mnom. I sad na sve to jednu sjenku je bacilo sve, nas trojica smo bili baš dobri prijatelji a bolesni u isto vrijeme. Jedan od nas nije uspio.''

 

Kopirati
Drag cursor here to close