'Palestinska braća na cjedilu'

Izetbegović: Muslimani cijelog svijeta trebaju pokrenuti bojkot izraela

Govoreći o tome što se može uraditi kako bi se zaustavili izraelski napadi, Izetbegović smatra da bi, prije svega, muslimani trebali pokrenuti diplomatsku ofanzivu, bojkot Izraela.
Vijesti / Politika | 17. 05. 2021. u 20:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, govoreći o izraelskim napadima na Gazu u kojima je do sada poginulo najmanje 200 osoba, uključujući 59 djece i 35 žena, poručio je da su sva nasilja slična jer kada jedna brutalna, nadmoćna vojna sila krene na civile uvijek se ponavljaju slične scene, u Palestini, Bosni i Hercegovini, Siriji...

“Faktički već 70 godina traje otimačina zemlje od Palestinaca od strane Izraela. Nažalost, to ulazi u neku zadnju fazu. Donose se rezolucije Ujedinjenih naroda, zemlje se bune, ne priznaje se to što Izrael radi, ali on završava svoj posao. Palestinci su zbijeni na nekih desetak posto teritorije koja je pripadala njihovim djedovima i očevima. I sada na tom komadiću zemlje Izraelci grade bespravna židovska naselja, ruše palestinske kuće, uhićuju i ubijaju palestinske aktiviste…”, izjavio je Izetbegović.

Kako je kazao, nažalost, stvari tako stoje, a svijet ili šuti ili islamofobni dio svijeta podržava Izrael tako što stavlja zastave te zemlje na zgrade vlada diljem Europe.

“Dok se mrtva palestinska djeca vade ispod ruševina, muslimani ponešto progovaraju, ali nema organizirane obrane, prije svega mislim na diplomatsku i političku obranu jer Palestinci brane jedno od svetih muslimanskih mjesta. Palestinska braća su skoro pa ostavljena na cjedilu uz rijetke iznimke poput reakcije turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana ili iranskog predsjednika. Većinom je to, nažalost, nikad tiše”, istakao je Izetbegović.

Govoreći o tome što se može uraditi kako bi se zaustavili izraelski napadi, Izetbegović smatra da bi, prije svega, muslimani trebali pokrenuti diplomatsku ofanzivu, bojkot Izraela.

“Suprotstavljanje aparthejdu, rasizmu, nasilju, onda svi pravdoljubivi lideri i nacije bi se morale suprotstaviti jer ovo vrijeđa ljudski rod, bazične civilizacijske vrijednosti što Izrael radi. Treba iznaći neko normalno rješenje da Izrael živi u miru sa susjedima, prije svega s Palestincima, a zatim s Arapima”, rekao je za Anadoliju Izetbegović.

Dotaknuo se i rata u BiH, stradanja djece i nedužnih civila ‘90-ih godina i događanja u Gazi proteklih dana.

“Sva nasilja su slična. Kada jedna brutalna, nadmoćna vojna sila krene na civile uvijek se ponavljaju slične scene, u Palestini, Bosni i Hercegovini, Siriji… Nagledali smo se tih slika rušenja gradova, ubijanja civila u ove tri zemlje ali i diljem svijeta. Nažalost, uvijek je to slično i nikad neće prestati dok se neki pravdoljubivi ljudi ne organiziraju i to ne zaustave vlastitim rukama”, naglasio je Izetbegović.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu se ovih dana na društvenim mrežama zahvalio državama na podršci Izraelu, a među zastavama koje je objavio našla se i zastava Bosna i Hercegovina.

“Bez našeg pitanja Netanyahu je stavio i bh. zastavu jer u jednom dijelu BiH, u RS-u, stavljena je izraelska zastava na zgradu RS-a. Općenito u Europi islamofobi su dočekali ovu priliku, uključujući Dodika, da pokažu svoj animozitet prema svim muslimanima. Iskoristili su najbolniju točku, a to je Palestina i masakr Palestinaca”, dodao je Izetbegović.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze poginulo je 200 osoba, među kojima je 59 djece i 35 žene. Izrael od 10. svibnja iz zraka i s kopna vrši napade na Pojas Gaze. Usprkos reakcijama iz svijeta, Izrael je nastavio žestoke napade na Gazu, malo i gusto naseljeno područje sa oko dva milijuna stanovnika.

Kopirati
Drag cursor here to close