Prepucavanja

Izetbegović: Milanović puno govori za jednog predsjednika

"Bilo bi bolje da manje govori, a više razmisli prije nego što kaže", kazao je Izetbegović.
Vijesti / Politika | 07. 12. 2021. u 13:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bakir Izetbegović, čelnik SDA, komentirao je za N1 posljednje izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića. Kazao je kako Milanović "puno govori za jednog predsjednika".

"Bilo bi bolje da manje govori, a više razmisli prije nego što kaže", kazao je Izetbegović.

Vrijeđa žrtve?

"Govoriti o užasnim zločinima, genocidima, uspoređivati to, relativizirati, to su bolne stvari da bi se o tome olako pričalo. Čuli smo da se to sada relativizira, da se uspoređuje je li neki genocid veći ili manji. To ne treba raditi. To vrijeđa žrtve. U BiH svi Hrvati katolici i Bošnjaci muslimani su protjerani s pola teritorija, sve katoličke crkve su sustavno porušene i sve muslimanske bogomolje. Napravljeni su koncentracijski logori u 20. vijeku u kojma su bila masovna silovanja i ubojstva civila. Etnički je bila potpuno očišćena polovina BiH. Najgori mjesec u čitavih 40 mjeseci nasilja bio je lipanj 1992., puno gori od srpnja 1995. godine kada je bio vrhunac genocida u Srebrenici. U genocidu u Srebrenici ubijeno je preko 8.000 dječaka, muškaraca, ali u lipnju su masovna etnička čišćenja i silovanja napravljena širom BiH nad Hrvatima i Bošnjacima. Hrvatski predsjednik bi to trebao da uzeti u obzir i ne govoriti o tim stvarima olako. Ako je u Jasenovcu za par godina ubijeno toliko ljudi koliko je on kazao, u BiH je ubijeno više od '92 do '95. Čude me olake izjave u vezi s time i olake izjave s aparthejdom s kojim radi garnitura koju predvodi Milorad Dodik u RS", rekao je Izetbegović.

Milanovićevu izjavu da "licitra mrtvima" nije konkretno komentirao, ali je poručio kako nitko ne može ignorirati i ismijavati multietničku komponentu Probosanski blok, koji je dobio duplo više glasova od HNS-a.

"Čitav probosanski blok stranaka iz Hrvatske i Srbije se pokušava svesti na to da su sve Bošnjaci pa se reducira na baščaršijsku politiku. To se ismijava ali i pokazuje nedostatak respekta. HNS – HDZ i grupacija stranaka dobili su 180.000 glasova. Ako uzmemo da Bošnjaka ima tri puta više nego Hrvata, onda bi probosanski blok trebao dobiti 500.000 glasova, a dobio je 815.000 glasova. Probosnaski front ima 60 posto ruku u PSBiH, ima barem 200.000 glasova koji su hrvatski, srpski, mješoviti brakovi, iz redao ostalih. Ne može se tako reducirati na Sarajevo, Baščaršiju. Ne može se ignorirati postojanje multietničke komponente koja dobije duplo više glasova nego kompletan HNS", poručio je Izetbegović.

Arogantna politika

Čelnik SDA kazao je kako je Milanović prije 10-ak godina podržavao izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, a protiv Dragana Čovića.

"U međuvremenu za 180 stupnjeva je okrenuo priču. Pretvorio se u desničara. Zašto je to tako i kakav je njegov problem s Bošnjacima ja to ne znam", rekao je Izetbegović.

Poručio je, komentirajući ranije izjave Milanovića, kako "Bosna i Hercegovina nema veće problema od politike Milorada Dodika koji 15 godina pojačava intenzitet te arogantne, destruktivne i separatističke politike".

"Garnitura koju vodi Dodik pomnožila je s nulom Hrvate i Bošnjake. Dvadeset posto nesrba je u RS-u, a oni ne zauzimaju više od tri posto u državnoj strukturi (…). Tamo se djeca, mali katolici muslimani, tjeraju da slave dan srpskog jedinstva. škole se osvještavaju. Milanović bi trebao razgovarati s biskupom Komaricom o stanju u RS", rekao je Izetbegović.

Za premijera Hrvatske Andreja Plenkovića rekao je kako je on korektniji u izjavama.

"Bolje razmisli prije nego ih da", dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close