Kozarac

Izetbegović: Komšije su zlikovci, genocid se nije desio samo u Srebrenici

Naglasio je da u ovome kraju, ali i u Podrinju ''nema obitelji koja ne pamti da im je komšija napravio zlo''.
Vijesti / Politika | 20. 07. 2022. u 14:30 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Genocid se nije desio samo u Srebrenici'', rekao je predsjednik Stranke demokratske akcije i Bakir Izetbegović nakon kolektivne dženaze koja je klanjana danas za 16 žrtava u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora.

Istaknuo je da je iz ovoga kraja 50.000 Bošnjaka otjerano, a samo je tisuću dočekalo kraj rata.

"Dakle, cilj je bio etničko čišćenje i genocid je užasno lice pokazao upravo ovdje - napadi na žene, na djecu, na starce", izjavio je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, genocid se nije ponovio samo u ovome ratu jer je i u Drugom svjetskom ratu i svaki put kad je bila kriza, kada nije bilo jake države, kada je bio rat, nažalost, ''dio naših komšija se digao na Bošnjake''.

"I to treba kazati, ne treba se ustručavati. Dio naših komšija su zlikovci i svaki put kad mogu, oni će to ponoviti", istakao je Izetbegović.

Naglasio je da u ovome kraju, ali i u Podrinju ''nema obitelji koja ne pamti da im je komšija napravio zlo''.

"Jedini način da se takve stvari zaustave, da se više nikada ne ponove, jeste biti snažan, moći to zaustaviti. Ne treba se ni u šta drugo uzdati nego u vlastitu snagu i u snagu asocijacija unutar kojih treba da bude snažna država Bosna i Hercegovina. Dakle, država koja će da suzi prostor zlikovcima koji će, nažalost, vjerojatno do sudnjeg dana biti tu oko nas", dodao je Izetbegović.

 

 

U Prijedoru pokopani posmrtni ostaci 16 bošnjačkih žrtava ubijenih 1992.

Posmrtni ostaci 16 žrtava etničkih progona što su ih na području Prijedora 1992. godine počinili pripadnici paravojnih postrojbi bosanskih Srba pokopani su u srijedu u tom gradu koji nakon Srebrenice slovi za mjesto u kojemu su tijekom rata u BiH počinjeni najmasovniji ratni zločini.

Skeletni ostaci 16 osoba ubijenih prije više tri desetljeća pronađeni su nakon rata u nekima od masovnih grobnica, a najmlađa žrtva koja je u srijedu pokopana je Samed Jakupović koji je imao samo 19 godina kada je ubijen.

Vjerskom obredu što ga je predvodio poglavar Islamske zajendice u BiH Husein Kavazović i ispraćaju žrtava nazočio je i predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je ocijenio kako su zločini počinjeni u Prijedoru sadržavali sve elemente genocida.

Do sada su u nešto manje od 100 masovnih grobnica pronađena i identificirana tijela oko dvije i pol tisuće ubijenih Hrvata i Bošnjaka dok se za ostalima još traga.

Najveća pojedinačna grobnica je Tomašica koja je otkrivena tek 2013. godine, a tamo je pronađeno više od 400 tijela.

Kopirati
Drag cursor here to close