Bakir o Pelješkom mostu

Izetbegović: BiH pripada pravo na otvoreno more

Izetbegović je napomenuo kako je Vijeće ministara BIH zatražilo da se obustave sve aktivnosti na izgradnji mosta dok se ne postigne potpuna obostrana suglasnost.
Vijesti / Politika | 23. 04. 2018. u 19:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 2007. godine usvojilo zaključak i službenim aktom zatražilo od Hrvatske da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne riješi otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične crte i pristupa Bosne i Hercegovine otvorenom moru, što je pravo koje joj pripada Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora. To je jedinstven i jasan stav države Bosne i Hercegovine o potencijalnoj izgradnji Pelješkog mosta'', navodi se u priopćenju Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.  

Ističe se da je Republika Hrvatska službeno više puta o tome obaviještena, uz ostalo i pismom iz 2009. tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojše Radmanovića.

Taj stav je, naglašeno je u priopćenju, potvrdio prošle godine Zastupnički dom Parlamentarne skupštine  Bosne i Hercegovine, tražeći od Vijeća ministara BiH da Republici Hrvatskoj uputi notu i zatraži da se obustave sve aktivnosti na izgradnji mosta dok se ne postigne potpuna obostrana suglasnost. I o tome je Republika Hrvatska obaviještena.  

Podsjećaju da su vlasti Republike Hrvatske također krajem prošle godine dobile pismo Europske komisije u kojem su eksplicitno upozorene da prije početka gradnje Pelješkog mosta moraju riješiti spor s Bosnom i Hercegovinom. 

''Pozvao bih vas i vašu vladu da, u okviru dobrosusjedskih odnosa s BiH, poduzmete sve potrebne radnje kako bi se riješile sve potencijalne postojeće nesuglasice, te da se u međuvremenu suzdržite od bilo kakvih koraka na implementaciji ovog projekta, koji bi mogli pravno i financijski obavezivati Europsku komisiju, ili dovesti do pokretanja sudskog spora s trećim stranama'', navodi se u  pismu Europske komisije.  

Unatoč svim upozorenjima, Republika Hrvatska je potpisivanjem ugovora o izgradnji mosta nastavila s implementacijom spornog projekta, a Bosna i Hercegovina će obavijestiti o tome Europsku komisiju, koja financira izgradnju mosta, te poduzeti druge korake kako bi zaštitila svoje pravo koje joj pripada po Konvenciji UN-a o pravu mora, priopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

Kopirati
Drag cursor here to close