Kandidatski status

Izetbegović na kongresu EPP-a: Podržite nas

Još jednom je Izetbegović zatražio da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status za članstvo u EU.
Vijesti / Politika | 31. 05. 2022. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović prisustvuje 27. Kongresu Europske narodne stranke (EPP) u Rotterdamu, u okviru kojeg je održan događaj posvećen regiju pod nazivom "Balkanska kava: Ruski rat i njegove posljedice na regiju Zapadnog Balkana".

Kandidatski status

Još jednom je Izetbegović zatražio da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status za članstvo u EU.

Kako je navedeno na Facebook stranici Bakira Izetbegovića on je tijekom diskusije podsjetio da je u Bosni i Hercegovini prije 15 godina postojao konsenzus u vezi s pristupanjem NATO-u i Europskoj uniji, ali da nije postojalo dovoljno volje s druge strane, koja je, kako je napisao, moglo omogućiti ubrzani pristup ovim asocijacijama, kao što je to Bosna i Hercegovina zasluživala.

"Odgovor EU nije bio dobar. Potrebni su nam novi entuzijazam i podrška. Balkan je mješavina emocija, vjera, naroda koja može značiti bogatstvo različitosti, ali može donijeti i problem ako ne postoji podrška EU. Unija ne smije ostaviti vakuum na Balkanu jer će ga ispuniti druge, destabilizirajuće snage. I to se upravo događa", kazao je Izetbegović.

Govoreći o ulozi Rusije u regiju, Izetbegović je ukazao na posljednje prijeteće izjave ruskog veleposlanika u Bosni i Hercegovini.

Jasna poruka 

"Potrebna nam je jasna poruka da će sve države Zapadnog Balkana postati članice Unije. Bosni i Hercegovini je potreban kandidatski status. Vijeće EU će idućeg mjeseca odlučivati o tim pitanjima i pozivam ih da nas podrže u našim nastojanjima", poručio je Izetbegović.

Uvodna obraćanja na skupu su imali Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju Majlinda Bregu i šefica Grupe za Zapadni Balkan u Odjelu za strateške komunikacije Službe za vanjske poslove EU-a Jasna Jelisić, koji su pažnju posvetili europskoj perspektivi Zapadnog Balkana, utjecaju Rusije na proces proširenja, te rješavanju pitanja sigurnosti, stabilizacije političkih prilika, regionalne suradnje i borbe protiv dezinformacija.

Događaju su također prisustvovali predstavnici HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 i PDP-a iz Bosne i Hercegovine, predstavnici članica EPP-a iz regiona, te zastupnici u Europskom parlamentu i dužnosnici EU koji su involvirani u događanja na Zapadnom Balkanu, navedeno je na Facebook stranici Bakira Izetbegovića.

Kopirati
Drag cursor here to close