Klub Hrvata

Izborni zakon u Domu naroda: Čeka se mudrost i razumijevanje

Čović je naveo kako se predložene Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, prije svega, odnose na popunjavanje Doma naroda i izbor članova Predsjedništva BiH.
Vijesti / Politika | 25. 04. 2022. u 15:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zahtjev izaslanika iz Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH: Dragana Čovića, Lidije Bradare, Marine Pendeš i Bariše Čolaka za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku naći će se na 10. hitnoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koja je zakazana za utorak.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Čović je kazao kako je time dana još jedna šansa da se, prije nego se raspišu opći izbori, postigne dogovor o provedbi presuda Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, kao i presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

Pojasnio je da se predložene Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, prije svega, odnose na popunjavanje Doma naroda i izbor članova Predsjedništva BiH.

''Predložili smo za Dom naroda da se bira po modelu 16 predstavnika, precizno smo definirali županije, da to stoji u zakonu, recimo HNŽ 4 predstavnika, tj. Hrvata, ŽZH 3, SBŽ 3, HBŽ 2, ZDŽ 2, Posavska 2, a ostale zajedno biraju jednoga, jer im je prag ispod 5%, što vrijedi i za ostale narode, čime bi proveli presudu Ustavnog suda i imali predstavnike unutar klubova i Domu naroda FBiH. Što se tiče Predsjedništva zadržali smo stari koncept, koji je dograđen, pa bi imali listu za Hrvatskog člana predsjedništva, i definirali način kako se bira. Sa liste onaj koji dobije najviše glasova je hrvatski član Predsjedništva, a uvjeti su da je dobio u barem tri od pet županija, a ako nemamo takvog, onda idemo na 2 i tako dalje. To je model koji smo imali u raspravama u Neumu, po drugom ulaznom modelu i nadam se da smo time značajno pristupili provedbi presuda, jer Ustav se ne radi kao takav, a u to smo ugradili odredbe SIP-a, a sve što radi SIP mora biti po jasnim procedurama, pa i njegovo imenovanje, usvojeno u Parlamentarnoj skupštini BiH, što je obrazloženo jasnim člancima'', rekao je Čović.

Reagirala je izaslanica u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić te izrazila nadu da će biti usvojene izmjene i dopune Izbornog zakona koje je u parlamentarnu proceduru uputio HDZ.

Majkić je rekla da predložene izmjene i dopune reguliraju sve ključne stvari u vezi s pravilima ponašanja za sljedeće izbore, a posebno pitanja koja se odnose na SIP i načina na koji se biraju članovi ovog povjerenstva.

"Želim biti optimista. Da ne propuštamo uvijek zadnju šansu. Optimista sam da će se naći dovoljno mudrosti i razumijevanja da se ovaj prijedlog o izmjenama i dopunama usvoji", rekla je Majkić.

Pojasnila je za Srnu kako se ovim zakonskim prijedlogom regulira i pitanje da mandat pripada političkoj stranci, a ne pojedincu, način biranja članova Predsjedništva BiH, kao i predlaganje i izbor izaslanika za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Majkićeva je rekla da bi se ovaj zakonski prijedlog, ukoliko ga sutra usvoji Dom naroda, mogao naći na dnevnom redu i da ga usvoji i Zastupnički dom, koji je zakazan za srijedu, 27. travnja.

"Time bi imali riješene ključne stvari vezane za sve dosadašnje probleme usuglašavanja Izbornog zakona. Trebamo biti optimisti da će se saga oko toga završiti sutra na sjednici Doma naroda, a prekosutra na Zastupničkom domu", rekla je Majkić.

Kopirati
Drag cursor here to close