Još jedno pismo

Izbori na vidiku: I Amerika pritišće zbog Mostara

Vijesti / Politika | 03. 07. 2014. u 13:01 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Više od dvije godine SDA i HDZ BiH ne pokazuju spremnost za kompromis, zbog čega trpe građani Mostara, jer im se time uskraćuje osnovno demokratsko pravo da biraju lokalne predstavnike vlasti'', navelo je američko veleposlanstvo u BiH napomenuvši kako Ono ''više od dvije godine, zajedno s međunarodnom zajednicom, podržava napore Ureda visokog predstavnika da se strankama pomogne da pronađu rješenja za Mostar.

Jučer je Visoki predstavnik uputio pismo predstavnicima Parlamentarne skupštine BiH tražeći od njih da hitno razmotre ovo pitanje da bi osigurali održavanje izbora u Mostaru u vrijeme općih izbora u listopadu.

''U svom pismu, Visoki predstavnik nudi promjene Izbornog zakona koje je moguće odmah prihvatiti, a na osnovu okvirnog dokumenta kojeg su prihvatile svih šest stranaka. Na osnovu postojećih gradskih oblasti u Mostaru, ovim izmjenama bi se formirale tri izborne jedinice koje ne bi bile podijeljene rijekom. Konkretan cilj ovih izmjena je da se građanima Mostara omogući da konačno izaberu Gradsko vijeće. Podjednako je važno napomenuti da su navedene izmjene privremenog karaktera, a mandat novoizabranog Vijeća trajao bi samo do 2016. Godine'', navodi američko Veleposlanstvo.

U tom razdoblju izabrani dužnosnici bi trebali ponuditi svoju viziju grada i omogućiti da se u Mostaru izbori održe istovremeno s redovnim izborima u listopadu, navodi veleposlanstvo.

''Ustavni sud BIH je u svojoj odluci iz 2010. godine naložio izmjene Izbornog zakona. Politički lideri nisu ispunili taj zadatak. Političke stranke, posebno SDA i HDZ, već dugo izbjegavaju svoju odgovornost u Mostaru i sebično se fokusiraju na izborne modele koji su u funkciji izgradnje osobnih carstava, dok građane koje bi trebali predstavljati ostavljaju na cjedilu'', navodi se u priopćenju Veleposlanstva SAD-a BiH.

Ovaj prijedlog, međutim, nudi priliku za rješenje teške situacije sa kojom su suočeni građani Mostara - ukoliko lideri pokažu političku volju da djeluju. Građani Mostara već dovoljno dugo čekaju i zaslužuju pravo da izaberu Gradsko vijeće sada. A na strankama u Parlamentu BiH je da učine ono zbog čega su izabrane – da djeluju u ime građana i usvoje potrebne zakonske propise, navelo je Veleposlanstvo.

I vršiteljica dužnosti šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Nina Suomalainen, izrazila je danas podršku svim naporima koje imaju za cilj omogućiti održavanje izbora u Gradu Mostaru, paralelno s općim izborima koji se održavaju u listopadu.

''Podržavamo sve konstruktivne prijedloge za rješavanje zastoja u Mostaru. Predugo već nefunkcioniranje gradskih institucija negativno utječe na živote građana,“ rekla je Suomalainen.

''Njihova ljudska prava se ponovo moraju početi poštivati i još ima dovoljno vremena za rješavanje ovog pitanja kako bi im se omogućilo da glasuju u jesen'', dodala je i navela kako OSCE ohrabruje Parlamentarnu skupštinu BiH da ozbiljno razmotri prijedlog OHR-a.
''Još se može postići dogovor oko potrebnih zakonskih izmjena, ako sve strane pokažu fleksibilnost i preuzmu vodstvo'', kazala je Suomalainen.

Podsjećamo, danas su o Mostaru i izborima govorili i u OHR-u, optuživši ove dvije stranke. U pismu predlažu se izmjene Izbornog zakona, na osnovu okvirnog dokumenta za koji je prošle godine suglasnost dalo šest stranaka, a kojim bi se, na osnovu postojećih gradskih područja, ustanovile tri oblasti koje bi prelazile rijeku i predstavljale izborne jedinice.

Kopirati
Drag cursor here to close