Oporba najavljuje žalbu

Izbor članova Gradskog izbornog povjerenstva Mostara mogao bi završiti na Sudu

„Cijela procedura nije provedena na način kako je propisalo Središnje izborno povjerenstvo''
Vijesti / Politika | 14. 10. 2021. u 07:14 Bljesak.info
Problemi oko izbora članova Gradske izborne komisije Mostara

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izbor članova Gradskog izbornog povjerenstva Mostara i dalje je jedna od gorućih tema. Zbog proceduralnih grešaka, kako opozicijske stranke u mostarskom Gradskom vijeću navode, sedam predloženih kandidata ne bi trebalo biti imenovano za članove Gradskog izbornog povjerenstva.

Za oporbu u mostarskom Gradskom vijeću sporan je izbor članova gradskih povjerenstava, a naročito one izborne koja se bira na mandat u trajanju od sedam godina. Zbog toga je SDP-ov Arman Zalihić Središnjem izbornom povjerenstvu poslao informaciju o proceduralnim nepravilnostima, prenosi BHRT.

„Cijela procedura nije provedena na način kako je propisalo Središnje izborno povjerenstvo. U samom GIP-u fali zastupljenost žena kojih mora biti 40 posto po Zakonu. Osim toga, klubovi naroda nisu mogli sudjelovati u izboru, nego su samo trebali vijećati konačan prijedlog odluke. Sam oglas u tisku je objavljen na pogrešan način", rekao je Zalihić.

Na iste su nepravilnosti ukazali i vijećnici Naše stranke i Hrvatske republikanske stranke.

Irma Baralija, vijećnik u Gradskom vijeću (Naša stranka) kazala je: "Nitko nije imao uvid u biografije bilo čije. Samo su došli i rekli – ovo su tri imena, glasajmo, izglasaj i gotovo. Na Klubu Hrvata, koliko čujem, isto. Dakle, ovdje uopće nije u fokusu da ta naredna garnitura, u bilo kojoj komisiji bude kompetentna, nego samo da je toliko Hrvata, toliko Bošnjaka".

"Nije se dao ni tko će biti predsjednik ispred Hrvata, odnosno prijedlog. Sada je to završeno, HRS je preglasan bio tu. Mi smo išli da izjednačimo ovaj od 40 posto s dvije žene i jednim muškarcem, ali smo i tu preglasani. Koliko ja vidim, sastav je 5-2, a to po meni nije u skladu sa Zakonom“, naglasio je Silvio Bubalo, vijećnik u Gradskom vijeću (HRS)

Od sedam kandidata, tri su iz reda hrvatskog, tri iz reda bošnjačkog, a jedan iz reda srpskog naroda. Takav omjer snaga, pak, nije u skladu s afinitetima SNSD-a.

Velibor Milivojević, vijećnik u Gradskom vijeću (SNSD) kazao je: „Iz ugla srpske zajednice, iz ugla srpskog predstavnika, svakako da bih volio i želio da je broj Srba u svakoj komisiji ili svakom predstavljanju bude veći. Bilo bi mi mnogo lakše da to članstvo broji pet, i onda bi mogli da govorimo o tih nekih 18 ili 19 posto iz '91.godine", rekao je Milivojević.

Vladajuća većina okupljena oko HDZ-a i SDA, unatoč brojnim primjedbama oporbe, ne vidi ništa sporno u predloženim članovima povjerenstva.

„Ja kao predsjednik GV sam se zalagao da ova Izborna komisija mora biti toliko jaka, da mi ne budemo imali u ovim izbornim ciklusima problema u samoj realizaciji“, naglasio je Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara (SDA)

Sljedeći potez je na Središnjem izbornom povjerenstvu – potvrditi ili opovrgnuti trenutačnih sedam članova Gradskog izbornog povjerenstva. Ako kandidate SIP potvrdi, oporba najavljuje žalbu Sudu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close