Ispraćaj

Iz Mostara ispraćeni konjanici na Ajvatovicu

Vijesti / Politika | 22. 06. 2012. u 14:21 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konjanici s područja Muftijstva mostarskog danas su iz Donje Mahale krenuli ka Pruscu na obilježavanje 502. Ajvatovice. Na ovogodišnji pohod na Ajvatovicu iz Mostara je krenulo 16 konjanika, a njihov ispraćaj organizirali su mostarski Džemat Donja Mahala i Udruženje građana "Sinovi mahale".

Tim povodom na Spomen česmi u Donjoj Mahali proučena je dova, te izvršena predaja bajraka. Mostarski muftija Seid ef. Smajkić uručio je bajrak Mostarskog džemata dr. Mehmedu Kovačeviću. Muftija Smajkić je istaknuo kako je današnji događaj oživljavanje tradicije, te da se na ovaj način želi vratiti imidž Mostara kao centra kulture i islamske duhovnosti.

"Našim konjanicima želim da putevima kojima budu išli pronose naš glas iz Hercegovine. Neka Allah dž.š. blagoslovi ovaj skup i neka proširi puteve mira i spasa kud kod išli naši konjanici, a neka taj mir dadne i našem Gradu Mostaru", kazao je muftija Smajkić. Ispraćaj i prolazak konjanika upriličen je na relaciji Donja Mahala - Most Hasana Brkića - Luka.

Konjanici s područja mostarskog muftijstva će se u subotu, 23. lipnja, pridružiti brojnim konjanicima iz svih krajeva BiH u Donjem Vakufu, odakle će u povorci krenuti do Prusca, gdje će se u nedjelju, 24. lipnja, održati centralni program manifestacije 502. "Dani Ajvatovice". Inače, svečani ispraćaj konjanika na Ajvatovicu organiziran je po prvi put u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close