GV HNS

Iz HRS-a objašnjavaju zašto su protiv prijedloga Zakona o pravima razvojačenih branitelja

Vijesti / Politika | 30. 05. 2019. u 11:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon konstituirajuće sjednice Odjela za branitelje i Domovinski rat GV HNS-a koja je jučer održana u Mostaru,reagirali su priopćenjem za javnost iz stranaka HRS i ČNS.

Ističu kako su na spomenutoj sjednici bili protiv podršci aktualnom prijedlogu Zakona o pravima razvojačenih branitelja iz prostog razloga što isti degradira branitelje HVO-a.

HRS i ČNS pozdravljaju rad Odjela za branitelje i Domovinski rat GV HNS-a, ali rad koji će ići u smjeru realne pomoći i podrške braniteljskoj populaciji, a ne biti instrument u rukama vladajućih politika.

Navode kako su na konstituirajućoj sjednici Odjela iznijeli svoje stavove kako je svaka aktivnost, ne samo Odjela za branitelje, nego i kompletnog GV-a HNS-a uzaludna ukoliko se zaključci sa tih tijela ne koordiniraju sa hrvatskim dužnosnicima vlasti. Ukoliko se nastavi praksa u kojoj dužnosnici hrvatskog naroda negdje na putu prema Sarajevu zaborave na to tko ih je birao i izabrao na funkciju, svaki rad HNS-a je uzalud, dodaje se u priopćenju.

Iz ove dvije stranke podsjećaju kako u prošlom mandatu, predsjednik Federacije nije uputio niti jednu apelaciju Ustavnom sudu za ispitivanje ustavnosti, za branitelje HVO-a, diskriminirajućeg ponašanja Tužiteljstva i sudskih institucija.

''Podsjetili smo kako su hrvatski zastupnici, čast jednom izuzetku, podržali rad tog Tužiteljstva, te kako legitimno izabrane hrvatske vlasti na nižim razinama braniteljsku populaciju zloupotrebljavaju za stranačke svrhe i međustranačke obračune, kao što je to slučaj u Čapljini gdje je lokalna vlast ukinula financijska davanja HVIDRA-i, samo iz razloga što nisu po volji gradonačelnika'', navodi se u priopćenju.

Uz sve to, obećavati po tko zna koji put kako će na čelo Federalnog ministarstva branitelja zasjesti Hrvat, ili će isto biti podijeljeno na dva zasebna odjela za HVO i ABiH, u strankama HRS i ČNS smatraju smiješnim i ''pravljenjem budalama naših branitelja, budući da se ovo obećanje već više puta prekršilo, a prekršit će se i prigodom kreiranja i buduće vlasti u Federaciji''.

HRS i ČNS su na spomenutoj sjednici glasovali protiv podrške nacrtu Zakona o razvojačenim braniteljima iz razloga što je diskriminirajući po branitelje HVO-a, u više svojih Članaka derogira jedinice lokalne samouprave i centralizira moć odlučivanja o egzistencijalnim pitanjima u Sarajevo.

Navode kako je spomenuti nacrt zakona pisan za razvojačene pripadnike ABiH, a branitelji iz HVO-a su tretirani kao nužno zlo.

''S toga nas je neugodno iznenadilo što su svi iz Odjela za branitelje podržali ovaj nacrt Zakona, uz časnu iznimku ratnog zapovjednika Mostara Petra Zelenike'', stoji u priopćenju. 

Kopirati
Drag cursor here to close