Sporna konferencija u EP-u

Ivica Dačić se obrušio na Željanu Zovko: Stepinac je rodonačelnik hrvatskog klero-nacizma

Ivica Dačić je u pisanoj izjavi, povodom najave hrvatske poslanice Željane Zovko u EP da će biti organizirana konferencija posvećena Alojziju Stepincu, ukazao da je "nadbiskup Stepinac imao značajnu ulogu u ustaškoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj".
Vijesti / Politika | 15. 03. 2023. u 19:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neshvatljivo je da se u Europskom parlamentu, centru demokracije Europske unije, organizira konferencija posvećena revizionističkim težnjama i još jednom pokušaju historijske rehabilitacije Alojzija Stepinca, rekao je srpski  ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Ivica Dačić je u pisanoj izjavi, povodom najave hrvatske poslanice Željane Zovko u EP da će biti organizirana konferencija posvećena Alojziju Stepincu, ukazao da je "nadbiskup Stepinac imao značajnu ulogu u ustaškoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj".

"Stepinac se hvalio da je u NDH pokatoličeno 250 000 pravoslavnog življa" 

"Mnogi članovi njegovog klera aktivno su sudjelovali u zločinima i masovnim ubojstvima i surađivali s ustaškim nacistima do samog kraja njihove vladavine. Neposredno po proglašenju Nezavisne države Hrvatske, Stepinac izdaje poslanicu u kojoj od svećenstva traži da se bez zadrške odazovu pozivu da sudjeluju u uzvišenom zadatku obrane i unapređenja NDH. On sam u pismu Papi Piju XII hvalio se da je u NDH pokatoličeno 250.000 pravoslavnog življa", navedeno je u pisanoj izjavi Dačića.

S druge strane, podsjeća srpski šef diplomacije, sadašnji papa Franjo o Stepincu govori: "U određenom trenutku u procesu zahtjeva Hrvatske za kanonizaciju postoje nejasne tačke, historijske tačke. Čemu bi služilo proglašenje za sveca ako tu istina nije jasna. Nikome to ne bi služilo".

Dačić ističe da svi do sada poznati dokumenti potvrđuju da je Stepinac dovoljno znao o zločinima NDH i na posredan način u tome sudjelovao.

  / 

"Kršćanin u Stepincu nikad nije nadvladao fanatični hrvatski ekstremizam" 

"On je problematičan kao potencijalni svetac bilo koje kršćanske crkve. Konačno, kršćanin u njemu nikada nije nadvladao fanatični hrvatski ekstremizam. Njegovo ponašanje tijekom Drugog svjetskog rata se nikako ne može nazvati ni mučeničkim, ni svetačkim. Morao je stati na stranu obespravljenih i progonjenih u NDH, što to nikada nije učinio. Naprotiv, nalazi opravdanja za ustaške zločine i ustaško 'konačno rešenje'. Stepinac je zapravo rodonačelnik hrvatskog klero-nacizma. Ustaški poglavar Pavelić ga zato i odlikuje ordenom Zvezde 1944. godine", kaže Dačić.

Podsjeća da je u NDH od travnja 1941. godine do svibnja 1945. godine ubijeno gotovo milijun ne-Hrvata, najvećim dijelom Srba, zatim Jevreja i Roma.

"Logor Jasenovac je najveće stratište u Europi izvan nacističkih logora u okupiranoj Poljskoj. Stepinac je aktivno sprovodio politiku pokrštavanja pravoslavnog stanovništva, kao način da spasu svoje živote", kazao je Dačić

"Put pomirenja na Zapadnom Balkanu sigurno ne ide preko Stepinca"

Dodao je da je jedno sasvim sigurno, a to je da put pomirenja na Zapadnom Balkanu, boljeg razumijevanja, jačanja dobrosusjedskih odnosa, zasnovanih i na europskim tekovinama, pravu i pravdi ne ide preko Alojzija Stepinca.

Foto. EPP / Željana Zovko

"Veoma žalimo zbog namjere hrvatske euro zastupnice da organizira konferenciju - 'Blaženi Alojzije Stepinac – svjedočanstvo vjere, ustrajnosti i nade', 21. ožujka u Europskom parlamentu u Briselu. Republika Srbija zalaže se za jačanje odnosa s Republikom Hrvatskom, kao i između dva naroda. To je cilj kome treba težiti. Spomenuta konferencija u Europskom parlamentu tom cilju ni na koji način ne doprinosi", poručio je srpski šef diplomacije u pisanoj izjavi.

Hrvatska poslanica u Europskom parlamentu Željana  Zovko najavila je na svom Twitter nalogu da će sljedeće sedmice u Europskom parlamentu biti organizirana konferencija "Blaženi Alojzije Stepinac -svjedočanstvo vere, istrajnosti i nade".

Kopirati
Drag cursor here to close