Problemi oko obilježavanja

Ivanić: Zakon o 'Danu RS' nije osporen i treba ga poštovati, Salkić sazvao sastanak

Ivanić tvrdi da srpski narod ima pravo slaviti 9. siječanj, a Ramiz Salkić je sazvao sastanak Koalicije Domovina, kakob i mogli zauzeti stav o obilježavanju ovog dana
Vijesti / Politika | 08. 01. 2018. u 10:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas u Banja Luci da Zakon o ''Danu RS'' koji je usvojen u tom bh.entitetu, niko nije osporio i stoga on vrijedi  i ''treba ga poštovati''

''Sadržajno je 9. siječanj dan nastanka RS, jer se tada to dogodio, a i formalno-pravno je to "dan RS", pa i oni koji to ne uvažavaju trebali bi bar poštovati pravnu normu. Koliko znam ovaj zakon niko nije osporio i dok je takav treba da bude poštovan, pa i od onih koji se s tim datum ne slažu'', naveo je Ivanić u izjavi novinarima, piše Fena.

Ponovio je da će i ove godine sudjelovati u obilježavanju 9. siječnja te "da RS i srpski narod ima pravo da to čini”.

Ivanić će danas u Banjoj Luci, u okviru obilježavanja “Dana RS”, položiti vijence na spomen obilježje borcima proteklog rata i palih boraca NOB-a.

Salkić sazvao sastanak

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić zakazao je za danas sastanak s poslanicima iz Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini RS-a i bošnjačkim izaslanicima u Vijeću naroda RS-a na kojem će zauzeti stav o nastavku obilježavanja "neustavnog i diskriminirajućeg Dana RS-a".

Sastanak će biti održan u Banja Luci, a izjave za novinare su predviđene u 13.30 sati.

Srpski dužnosnici u RS-u već za danas su najavili određene aktivnosti u okviru obilježavanja "Dana RS", a 9. siječnja bit će organiziran i defile glavnom banjalučkom ulicom i akademija.

Bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije "Domovina" (SDA, SBiH, HSP), 25. listopada 2016. godine nisu nazočili sjednici Narodne skupštine RS-a na kojoj je usvojen Zakon o "Danu RS", jer smatraju da je to nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja entitetskog parlamenta, budući da je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. siječanj, kao "Dan RS".

(Ne)ustavni dan

Vlada RS-a je tada predložila Zakon o "Danu RS", nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo član Zakona o praznicima RS-a koji je precizirao 9. siječanj kao praznik i "Dan RS", piše Fena.

Ustavni sud BiH je 26. prosinca 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. siječanj kao "Dan RS", a Komisija za provođenje referenduma je 25. rujna 2016. godine provela referendum o 9. siječnju, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.


Kopirati
Drag cursor here to close