Zakon

Isak podnio kaznenu prijavu protiv načelnika Sokoca za veličanja ratnog zločinca Karadžića

Isak je zatražio od Tužiteljstva Bosne i Hercegovine da prijavu podnesenu protiv načelnika Općine Sokolac Milovana Bjelice odmah i bez odlaganja uzmu u razmatranje, priopćeno je iz FMUP-a.
Vijesti / Politika | 17. 12. 2023. u 15:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak danas je podnio Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine kaznenu prijavu protiv načelnika Općine Sokolac Milovana Bjelice za veličanja ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Prijava je podnesena u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine i zbog postojanja osnovane sumnje da je načelnik Opštine Skolac Milovan Bjelica svojim javno iznesenim stavovima počinio kazneno djelo „Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti“, a koje je kažnjivo prema odredbama Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Isak je u kaznenoj prijavi naveo kako je u Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine jasno navedeno da će se onaj tko na bilo koji način veliča osobu osuđenu pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kazniti kaznom zatvora od najmanje tri godine te posebno ukazao kako je riječ o kaznenim djelima iz nadležnosti Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine.

- Postupci veličanja ratnih zločinaca, pored toga što predstavljaju kazneno djelo kažnjivo prema odredbama Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, nanose štetu državi Bosni i Hercegovini, odnosima među narodima, a posebno nanose ogromnu bol porodicama žrtava genocida - naveo je Isak u kaznenoj prijavi.

Isak je zatražio od Tužiteljstva Bosne i Hercegovine da prijavu podnesenu protiv načelnika Općine Sokolac Milovana Bjelice odmah i bez odlaganja uzmu u razmatranje, priopćeno je iz FMUP-a.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica cijeli autorski tekst, koji je objavljen na službenoj stranici te općine, posvetio je presuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Kopirati
Drag cursor here to close