Odgovor Miloradu

Isak Dodiku: ''I da Cvijanović bude predsjednica SAD-a, ti ostaješ pod sankcijama''

"Milorade, da na predsjedničkim izborima u SAD-u bude izabrana Željka Cvijanović ti ćeš i dalje ostati pod sankcijama, jer si kriminalac i rušitelj Dejtonskog mirovnog sporazuma", navodi se u reakciji Isaka.
Vijesti / Politika | 04. 12. 2023. u 11:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak reagirao je na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o tome da je spreman proglasiti nezavisnost ovog entiteta ukoliko na izborima za predsjednika SAD-a pobjedi Donald Trump.

"Ime Milorada Dodika, političara i kriminalca iz Bosne i Hercegovine, još od 17. siječnja 2017. godine nalazi se na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država. Od toga dana demokratskom voljom birača u Americi promijenila su se tri predsjednika, a Milorad Dodik zadržao je status lica pod sankcijama", naveo je Isak.

Dodao je da je sankcije Dodiku prvo uvela administracija Baracka Obame, a produžile administracije i Donalda Trumpa i Joea Bidena.

"Milorad Dodik, sve dok bude predstavljao značajnu prijetnju u vezi s ometanjem provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, bit će pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država koje su dokazani prijatelj države Bosne i Hercegovine", dodao je Isak.

Treba li uopće, natavlja Isak, podsjećati predsjednika bh. entiteta RS kako su nedavno na crnoj listi završili i članovi njegove obitelji, jer je Milorad Dodik koristio i koristi službeni položaj u Bosni i Hercegovini za akumuliranje osobnog bogatstva kroz podmićivanje, mito i druge oblike korupcije.

"Njegovi snovi kako će jednog dana proglasiti nezavisnost bh. entiteta RS-a jednaki su bajkama iz 2018. godine kako će na čelo Ministarstva financija SAD-a doći, ni manje - ni više, nego njegovi – Dodikovi ljudi.

"Milorade, da na predsjedničkim izborima u SAD-u bude izabrana Željka Cvijanović ti ćeš i dalje ostati pod sankcijama, jer si kriminalac i rušitelj Dejtonskog mirovnog sporazuma", navodi se u reakciji Isaka.

Podsjećamo, Dodik je kazao da vjeruje u nezavisnost RS-a i da smatra da će se to morati dogoditi jednog dana, te da bi on mogao da bude zaslužan za to u nekoj perspektivi.

"Kada je u Americi pobijedio Donald Trump, imao sam namjeru da proglasim nezavisnost Republike Srpske. Onda su se neki oko mene uplašili i to nisam uradio. Moram da kažem da mi je danas žao što nisam. Ali ako bi Trump ponovno pobijedio, mislim da ne bih oklijevao", rekao je Dodik za TV Prva.

Kopirati
Drag cursor here to close