OHR i OSCE

Inzko: Nema loših naroda, istina i pravda su jedini put ka pomirenju za sve

Inzko u svojoj reakciji zaključuje kako su pravda i istina možda spore, ali sada kada su dostignute treba odati počast žrtvama i pustiti ih da počivaju u miru.
Vijesti / Politika | 29. 11. 2017. u 21:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Zločini koje su počinili danas osuđeni pojedinci nanijeli su bol i patnje mnogima u Bosni i Hercegovini, a za mnoge od njih stavljena je točka na jedno tragično poglavlje. S obzirom da je u ovom predmetu donesena konačna presuda, moramo imati na umu da su to bila djela pojedinaca, a ne naroda i da svakome od nas treba suditi samo prema djelima, a ne prema nacionalnosti", rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko komentirajući pravosnažnu presudu u predmetu "Prlić i ostali".

Kako je priopćeno iz OHR-a, visoki predstavnik je iskoristio priliku da još jednom pozove sve u BiH da prihvate ovu konačnu presudu i krenu dalje putem pomirenja.

"Istina i pravda su jedini put naprijed, a istovremeno i jedini put ka stvarnom pomirenju i boljoj budućnosti. Način na koji se Njemačka izborila sa svojom prošlošću – iskreno i energično – upravo je ono zbog čega je ta zemlja tako dramatično napredovala i stekla poštovanje cijeloga svijeta. Da bi se postiglo isto, ova presuda, kao i druge koje je donio MKSJ, mora se u potpunosti poštovati i ne smije se politizirati", rekao je visoki predstavnik dodajući da ju treba shvatiti i kao prekretnicu ka boljoj budućnosti.

Inzko u svojoj reakciji zaključuje kako su pravda i istina možda spore, ali sada kada su dostignute treba odati počast žrtvama i pustiti ih da počivaju u miru.

Berton: Osnažiti proces pomirenja u BiH

Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce Berton izjavio je da se presudom po žalbi u predmetu protiv Prlića i ostalih zatvara važno poglavlje suočavanja sa prošlošću i donosi pravda žrtvama užasnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata.

"Kao i uvijek, pozivamo sve političke lidere u državi i izvan nje da ne dovode u pitanje odluke sudova i tribunala. Zatvaranjem Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Misija OSCE-a u BiH će nastaviti pružati podršku procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH, u skladu sa Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina i međunarodno priznatim standardima pravičnog suđenja. Dodatno tome, a imajući u vidu nedavne komentare, Misija je uočila da je potrebno osnažiti proces pomirenja u BiH. Tamo gdje postoji istinsko opredjeljenje za pomirenje, nema mjesta pružanju podrške ili veličanju ratnih zločinaca", izjavio je Berton, priopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close