eKonzultacije

Izvještaj: Institucije BiH postale proaktivnije?

Sve institucije BiH registrirane na web-platformi eKonzultacije su imenovale koordinatore i zamjenike koordinatora konzultacija.
Vijesti / Politika | 14. 07. 2020. u 17:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva pravde o provođenju Pravila za konzultacije u izradi pravnih propisa za 2019. godinu, u kojem se navodi da su institucije BiH ostvarile napredak u ovom procesu i pokazale veći stupanj proaktivnosti u ovom procesu.

Institucije BiH u prošloj godini su provele 539 konsultacija u izradi pravnih propisa, što je značajno povećanje u odnosu na 2018. godinu, kada je provedena 281, priopćeno je u utorak iz Vijeća ministara.

Web-aplikaciju eKonzultacije koristile su 63 institucije, što je povećanje za sedam novoregistriranih institucija u odnosu no 2018. godinu, kada je aplikaciju koristilo 56 institucija.

Sve institucije BiH registrirane na web-platformi eKonzultacije su imenovale koordinatore i zamjenike koordinatora konzultacija. 

''Mali odziv zainteresirane javnosti u procesu konzultacija jedan je od izazova koji treba rješavati, zajedno sa vrlo malim brojem registriranih pravnih i fizičkih lica zainteresiranih za aktivnosti institucija i izradu propisa'', stoji u priopćenju.

Stoga će Ministarstvo pravde BiH, navode, provesti edukacije za zainteresiranu javnost o Pravilima za konsultacije u izradi pravnih propisa i mogućnostima učešća u procesima kreiranja javnih politika putem web-platforme eKonzultacije.

Također, na istoj sjednici Vijeće ministara usvojilo je Izvještaj Ministarstva pravde o provođenju Strategije za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini i Akcijskog plana za 2019. godinu, u kojem se daje pregled rezultata i izazova na ispunjenju strateških ciljeva na razini programskih aktivnosti.

 

Izvještaj obuhvata ostvarene rezultate u strateškim oblastima pravosuđe, izvršenje kaznenih sankcija, pristup pravde, podrška ekonomskom rastu, te dobro upravljanje i odgovoran sektor.

Sastavni dio Izvještaja su zaključci i preporuke sa prijedlogom mjera za institucije sektora pravde u BiH, priopćeno je iz Vijeća ministara.

Kopirati
Drag cursor here to close