Fijasko na pomolu?

Imenovanje direktora FUP-a i dalje na čekanju

Ministar Čampara bez optimizma da će trakavica oko imenovanja prvog čovjeka federalne uprave policije ovaj put biti riješena.
Vijesti / Politika | 17. 08. 2022. u 07:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hoće li doći do još jednog fijaska imenovanja direktora Federalne uprave policije (FUP)?

Nakon što je Nezavisni odbor federalnog parlamenta obavio svoj dio posla i rangirao kandidate, na potezu je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Do ponedjeljka je imala rok da imenuje direktora FUP-a. No, sve je izvjesnije da do toga u skorije vrijeme neće doći, javlja BHRT.

Na listi najuspješnijih kandidata za direktora FUP-a dva su imena. Ensad Korman i Svevlad Hoffmann. Utvrdila je to Nezavisna komisija, a rang listu na usvajanje federalnoj Vladi proslijedio ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara.

Očekivano, probijeni su rokovi, a iz Vlade ne odgovaraju kada bi se ovo pitanje moglo naći na dnevnom redu. Ministar Čampara bez optimizma da će trakavica oko imenovanja prvog čovjeka federalne uprave policije ovaj put biti riješena.

"Ne vidim neke velike šanse da se riješi ovo pitanje, jer nije riješeno već četiri godine. Vlada radi u takozvanom tehničkom mandatu. Mislim da se puno toga ispolitiziralo, davno je trebalo završiti ovo pitanje i ne vjerujem sada da će se nekih mjesec dana pred izbore to rješavati'', navodi Čampara.

Mirko Milićević, predsjednik Nezavisnog odbora Federalnog parlamenta, ističe: "Mi smo uradili sve što je naš posao. Tu nema nikakve dileme i sav rad Nezavisnog odbora je bio transparentan i može se provjeriti u svakom trenutku. Tako da nikada do sada koliko ja imam uvida u stanje stvari nije bilo problema oko rada Nezavisnog odbora i njegovih prijedloga."

Svi dosadašnji prijedlozi Nezavisnog odbora padali su na federalnoj Vladi, i to zbog već dobro poznatih odnosa između HDZ-a i SDA.

Iz HDZ-a već odavno poručuju da direktor treba biti iz reda hrvatskog naroda, dok su u SDA stava da to nije točno. Ipak, u Zakonu o unutarnjim poslovima Federacije BiH jasno je navedeno da ministar unutarnjih poslova i direktor federalne uprave policije ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda. Tako se logično nameće odgovor da bi u ovom slučaju prvi čovjek FUP-a trebao biti Svevlad Hoffmann.

"Tako su se kockice posložile i Vlada ako želi postupati u skladu sa zakonom, trebala bi odnosno morala bi u vrlo skorom roku imenovati Svevlada Hoffmanna za novog ravnatelja FUP-a Ovaj put se neću žaliti nego ću kazneno goniti sve one koji su to bezakonje spremili, da trpe zakonske posljedice'', ističe Hoffman.

Hoffmann je, kaže, svjestan da je sporna njegova nacionalna pripadnost, a da su kompetencije stavljene po strani.

A zbog takve, već dobro poznate matrice u imenovanjima na ključne pozicije, ni dobro upućeni analitičari nisu optimistični da bi imenovanje prvog čovjeka Federalne uprave policije moglo biti završeno prije izbora.

Vehid Šehić, politički analitičar i pravni stručnjak, kaže: "Ako mi nemamo federalnu Vladu od 2018. godine, nego Vladu od 2014. godine, ako nemamo sudaca Ustavnog suda, onda kako da budem optimist da se izabere direktor, da se poštuje zakon. Federalni direktor mora biti profesionalac kojeg će imenovati Nezavisni odbor, da politika ne bi trebala nikakvog utjecaja da ima na to, jer on treba štititi nterese svih i voditi računa o sigurnosti za sve građane Federacije BiH."

U slučaju da Vlada Federacije BiH ne prihvati nijednog kandidata, dužna je da u roku od šest tjedana dostavi svoje obrazloženje Nezavisnom odboru, koji može uputiti listu sa istim ili drugim imenima.

Kopirati
Drag cursor here to close