Junker

Ili otvaranje ili rat!

''Ne želim ponovno rat na Balkanu i stoga se moramo otvoriti prema tim zemljama'', dodao je Juncker.
Vijesti / Politika | 17. 04. 2018. u 13:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker prilično je dramatično upozorio u utorak u Europskom parlamentu da EU mora pružiti europsku perspektivu zemljama jugoistočne Europe kako bi se izbjeglo ponavljanje ratnih sukoba iz 90-ih.

''Ako se ne otvorimo zemljama u toj iznimno kompliciranoj i tragičnoj regiji, ako im ne pružimo europsku perspektivu, imat ćemo ponovno rat u tom području kakav smo imali 1990-ih'', rekao je Juncker u svom govoru u Europskom parlamentu, nakon što se europskim zastupnicima obratio francuski predsjednik Emmanuel Macron.

''Ne želim ponovno rat na Balkanu i stoga se moramo otvoriti prema tim zemljama'', dodao je Juncker.

Pozdravio je Macronov govor, ali i upozorio da Europa nisu samo Francuska i Njemačka i da je Europi potreban doprinos drugih.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u utorak u Europskom parlamentu upozorio da se čini kako se u Europi vodi neka vrsta "građanskog rata", te na podjele i sumnje i dovođenje u pitanje stvari koje su smatrane temeljnim aspektima, posebice osudivši nacionalne egoizme i "neliberalizam".

"Kontekst rasprava je uistinu poseban. Imamo kontekst podjele i sumnje u Europi. Sumnje postoje u brojnim europskim državama i čini se kao da se vodi europski građanski rat. Sve veća je fascinacija s 'neliberalizmom'", kazao je francuski predsjednik i dodao da Europa "svakog dana ima sve veću odgovornost".

Ocijenio je da živimo u trenutku "velikih promjena i transformacije", od digitalne revolucije do klimatskih promjena, koje su dale prostor strahovima i neravnotežama u svijetu i jačanju nivih više autoritarnih režima.

"Sve to je dovelo u pitanje osnove na kojima počiva industrijsko društvo, rađaju se strahovi, revidiramo neke velike ravnoteže i to nam nameće da ponovno osmišljavamo načela djelovanja (...) ovo je trenutak konkretne odgovornosti, koji nas razdvaja od budućih europskih izbora kada ćemo mi trebati oživljavati našu borbu za naše ideale", kazao je Macron.  

 

 
Kopirati
Drag cursor here to close