Svojim putem

Igor Radojićić osnovao novu stranku: Analitičari tvrde da će uznemiriti 'gradske duhove'

Bivši gradonačelnik Banja Luke je sinoć objavio da je službeno osnovan Nezavisni pokret "Svojim putem - Igor Radojičić".
Vijesti / Politika | 25. 04. 2024. u 08:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Banjoj Luci su dosad za predstojeće lokalne izbore poznata imena tri kandidata za gradonačelnika tog grada. To su aktualni gradonačelnik Draško Stanivuković, kao službeni kandidat PDP-a, zatim Nikola Šobot, kardiolog UKC-a RS kojeg je kandidovao SNSD, i Jelena Trivić iz Narodnog fronta, koja je na prošlim izborima stala na crtu Miloradu Dodiku kao kandidat PDP-a za predsjednika RS.

Svojim putem

Kandidature ove tri političke stranke su očekivane, ali ono što javnost najviše zanima jesu politički potezi bivšeg gradonačelnika Banja Luke Igora Radojičića. On je sinoć objavio da je službeno osnovan Nezavisni pokret "Svojim putem - Igor Radojičić".

''Pokret je utvrdio Programsku platformu, Statut, verificirao Osnivački odbor i ulazi u pripremu izbora. Ponudit će kvalitetnu i stručnu alternativu i postojećim vlastima i opozicionim opcijama'', poručio je Radojičić.

On je nedavno najavio svoj samostalni povratak u politiku, a očekuje se da uskoro obznani na koji način će sudjelovati na predstojećim izborima. Najvjerovatnije će imati odborničku listu za Gradsku skupštinu, odnosno da neće biti kandidat za gradonačelnika.

Politički analitičari za Fenu tvrde da će povratak Radojičića uznemiriti "gradske duhove'' i da će pomrsiti račune nekim političkim strankama.

Politička analitičarka Tanja Topić za Fenu kaže da ono što što bismo od kandidata za gradonačelnike trebali dobiti kao ponudu jesu odgovori na pitanja koja su od lokalnog značaja.

''Međutim, kod nas je problem s lokalnim izborima da su uokvireni vrućim nacionalnim temama gdje se stvara nacionalni naboj. Već i sada vidimo, u ovom kontekstu, kada je tek počelo sa objavljivanjem kandidatura, da će nacionalne teme biti presudne. Tako da građani zapravo ne mogu očekivati odgovor na ona pitanja koja njima život znače'', ocjenjuje Topić.

Ona navodi kako kod ponude Jelene Trivić postoje određene programske stavke koje se tiču lokalnog razvoja, dok na drugoj strani postoji stalno prepucavanje na relaciji SNSD i kandidat PDP za gradonačelnika "za kojeg se sve više sumnja da je on zapravo kandidat PDP''.

''Doživljava se kao kandidat opozicije pod sumnjom jer su mnogo skloni vjerovati da je on napravio određenu vrstu dila sa vladajućom strankom SNSD i da je on taj prikriven adut u rukavu sa kojim SNSD izlazi na ovu izbrnu utrku'', ističe Topić.

Nepoznato lice

Službeni kandidat SNSD Nikola Šobot je, kako kaže, politički nepoznato lice iako je ugledan u struci. Iako za njega vrijede sve kvalitete obrazovanog uspješnog čovjeka, ocjenjuje Topić, vrlo često se postavlja pitanje je li jedan takav doktor treba napustiti taj posao da bi prešao u ovaj dio administracije.

''Postoji situacija koja je obavijena velom tajni i koja izaziva mnogo sumnji u vjerodostojnost pojedinih kandidata u Banjoj Luci'', naglašava ona.

Podsjeća da je Igor Radojičić vrlo dobro kotirao u nizu istraživanja o rejtingu pojedinih ličnosti i to dok je bio u "političkoj mirovini'', jer su mu građani davali vrlo visok stupanj povjerenja.

''Ne mislim da će on biti kandidat za gradonačelnika, ali definitivno mislim da je riječ o listi koja će da osvoji jedan izvjestan dio odborničkih mandata iz prostog razloga jer je u staroj stranci Igora Radojičića ostao jedan znatan broj njegovih pristalica koji su svih ovih godina čekali na njegov sljedeći politički potez, na oživljavanje ili političku reanimaciju, odnosno da li će se odlučiti na osnivanje vlastite stranke'', navodi Topić.

Po njenim riječima, njegov povratak i odbornička lista će sasvim sigurno uzburkati "gradske duhove'' i pomrsit će račune nekim političkim strankama.

Izgubljeno povjerenje 

Ona na kraju zaključuje da je pitanje očekuju li građani u BiH više išta, jer se stiče dojam da su nakon prošlih općih izbora izgubili dodatno povjerenje u izborni proces i u one političare koji su na krilima njihovog povjerenja dobili određene funkcije, pa su preko noći promijenili dres i iznevjerili sve ono što su im obećavali.

''Zapravo, odgovor građana na sve je njihov odlazak iz zemlje'', smatra Topić.

Dugogodišnji novinar i analitičar Branislav Božić, koji je prvu vijest objavio prije više od 50 godina, kaže za Fenu da je vrlo nezahvalno prognozirati ishod lokalnih izbora u Banjoj Luci, ali i cijeloj BiH, jer će ih kreirati stvari koje nemaju veze sa lokalnim izborima.

''A to su opća kretanja u BiH, kao što su pitanja šta će se događati na razini koalicije u BiH, šta će se događati sa sudbinom pojedinih političara, jer je BiH upakirana u jedan širi geopolitički paket u svijetu. Raspoloženje birača će biti takvo da će to da utiče na lokalne izbore, kreira se takva opća atmosfera. Neće biti toliko važno gdje će biti postavljena rasvjeta, gdje kanalizacija i slično, više će biti važna ova geopolitička atmosfera. To je naša realna situacija'', smatra Božić.

Zbog toga se ne bi, kako navodi, usudio da prognozira sudbinu pojedinačnih političkih kandidata u Banjoj Luci, ali ga raduje to što su svi - mladi.

Utakmice u nogama

''Aktualni gradonačelnik Draško Stanivuković, za razliku od prije četiri godine, sada ima više političkih utakmica u nogama. Ima dara za politiku, ali mu neke stvari za gradonačelnika u ovom trenutku nedostaju. To su formalno obrazovanje koje mu je neophodno i dio priče koji se zove obitelj. Mi smo ipak tradicionalno društvo. Ima strahovit dar za politiku i, da se izrazim žargonski, 'namazan je svim mogućim bojama''', ocijenio je Božić.

Kandidat SNSD-a Nikola Šobot ima, po njegovim riječima, impresivnu stručnu bografiju.

''Bavi se nečim što je egzaktno, a sada ulazi u nešto za šta mislim da nije svjestan u šta ulazi jer u njegovom poslu ili si pomogao čovjeku ili nisi. U politici to ništa ne mora da znači, u politici je važna percepcija. Meni je žao kada odlaze takvi stručni ljudi u politiku, ali uzdam se u njegovu pamet i da će na vrijeme neke stvari u politici odbiti'', naglašava Božić.

On ocjenjuje da ova kandidatura SNSD-a pokazuje da je Šobot nastao i kao posljedica toga što ta stranka nema ozbiljnog kandidata za gradonačelnika.

''Jelena Trivić ima takođe impresivnu sveučilišnu biografiju. U politici mora da nauči još stvari. U politici postoji ono što se vidi i ono što se ne vidi. Kad nauči ovo što se ne vidi, bit će kompletan političar'', stav je Božića.

Smatra da Radojičić može animirati respektivan broj biračkog tijela, te da je ovo samo njegov politički povratak.

''On je vrlo reprezentativna ličnost, radio je ozbljne poslove. Ovo je samo njegov povratak u politiku, a njegovi pravi politički potezi se tek očekuju. To možda neće biti na ovim izborima, ali sigurno hoće za dvije godine na općim izborima'', zaključuje Božić.

Kopirati
Drag cursor here to close