Budućnost nakon izbora

I u Beču Mesić po Hrvatima, Komšić se nije ni pojavio

''Treba se vratiti istini i činjenici da je BiH jedan entitet, te poslati poruku da se BiH ne smije i ne može dijeliti'', dodao je Mesić.
Vijesti / Politika | 22. 11. 2018. u 20:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas u Beču kako je i dalje na djelu razbijanje Bosne i Hercegovine te je pozvao međunarodnu zajednicu da spriječe službeni Zagreb i Beograd da se miješaju u unutarnje stvari u BiH.

''I dalje je na djelu razbijanje BiH jer Srbija s jedne strane podržava Dodika koji pokušava razgraditi BiH, a Hrvatska s druge strane daje potporu HDZ-u BiH'', kazao je Mesić na panel raspravi koja se na temu “Nakon izbora 2018. godine – budućnost Bosne i Hercegovine”u četvrtak održala u organizaciji Fachinstituta NGOs von Bosnien und Herzegowina & EU.

''Treba se vratiti istini i činjenici da je BiH jedan entitet, te poslati poruku da se BiH ne smije i ne može dijeliti'', dodao je Mesić.

Poručio je kako međunarodna zajednica treba BiH pomoći da što prije uđe u EU jer će onda prestati potreba za prekrajanjem granica te države. Također je istaknuo kako sadašnji visoki predstavnik za BiH treba iskoristit svoje ovlasti kao što je to koristio prijašnji visoki predstavnik Paddy Ahsdown, nakon čega je dobio pljesak većine nazočnih na skupu.

Foto: Bljesak.info / Rasprava  “Nakon izbora 2018. godine – budućnost Bosne i Hercegovine”

Na novinarsko pitanje, uoči panel rasprave, kako komentira stav hrvatske vlade da Željko Komšić nije izabran voljom hrvatskog naroda u BiH Mesić je odgovorio kako je Željko Komšić legalno i legitimno izabran po istom zakonu po kojem je prije toga izabran Čović.

Hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici Mariji Pejčinović Burić poručio je kako bi trebalo "komunicirati s predstavnicima BiH, slati poruku Hrvatima u BiH da je to njihova domovina BiH, da je njihov glavni grad Sarajevo i da svoju politiku moraju kreirati sa druga dva naroda u BiH".

''Dok god su zakoni u BiH takvi kakvi jesu nema smisla ovo što se sada događa - da se legalno izabranome predstavniku uskraćuje gostoprimstvo. Mogli su onda reći da mora biti izabran predstavnik HDZ-a pa bi znali na čemu smo'', kazao je Mesić.

Foto: Bljesak.info / Stjepan Mesić

Inače, organizator je na pozivnici za ovaj događaj naveo kako će u panel raspravi sudjelovati i novoizabrani član Predsjedništva BiH Željko Komšić, no nije se pojavio na skupu, kao ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, bivši sarajevski gradonačelnik Ivo Komšić te bivši visoki predstavnik za BiH Wolfgang Petritsch i drugi koji su se također navodili na pozivnici za ovaj događaj.

Predsjednik Foruma građana Tuzla Vehid Šehić na panel je raspravi istaknuo kako je BiH “bolesna država” jer trenutni bh. establišment ne želi da ona ozdravi.

''BiH je zemlja nepotizma, korupcije i kriminala i u njoj nema istinske želje za dijalogom'', kazao je Šehić, dodavši kako je u BiH potrebno stvarati bosanskohercegovački, a ne probosanski blok jer, po njegovu mišljenju, potonji koncept nije dobar.

''Problem je što je izgubljen bh. temeljni identitet… i stoga eventualni “Dayton 2” mora počivati na građanskom konceptu'', drži Šehić.

Edin Delić, načelnik općine Vlasenica, kazao je kako se BiH treba mijenjati od dole prema gore te da se treba okrenuti običnom čovjeku.

''Onda će sve barijere pasti u vodu'',  poručio je Delić, dodavši kako se svi trebaju početi mijenjati sebe, a ne stalno u negativnom kontekstu govoriti o drugima.

''Bošnjaci su u tom procesu najodgovorniji za sudbinu BiH jer su najbrojniji.  I stoga moramo učiniti, ne samo prvi korak ka boljoj budućnosti BiH,  već nekoliko njih'',  smatra Delić.

Između ostalih, na panel raspravi sudjelovao je srbijanski novinar Boško Jakšić te geopolitički analitičar Blagoje Grahovac, koji je na panel raspravi izjavio kako je “razbijanje Jugoslavije najveći ratni zločin od Drugoga svjetskoga rata”.

Uoči panel rasprave organizatori su Stjepanu Mesiću uručili priznanje te darovali šal BiH te kristalnu maketu BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close