Kakva sila

I to je BiH: Više zapovjednika nego vojnika

Posljednjih je godina proračun resora obrane uglavnom trošen za personal, a ne opremu i obuku.
Vijesti / Politika | 14. 09. 2020. u 12:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za obranu i sigurnost u Parlamentu BiH Dušanka Majkić rekla je za Glas Srpske kako je apsurno da je broj časnika i dočasnika nesrazmjerno veći od broja vojnika u Oružanim snagama BiH, a to znači da je prošle godine 4.886 časnika i dočasnika zapovjedalo sa samo 3.968 vojnika.

"To je apsurd, iako se još od uspostavljanja Oružanih snaga znalo da se broj mora prilagoditi odnosu 70 naspram 30 u korist vojnika. Ministarstvo obrane godinama ništa nije uradio na tom planu", naglasila je Majkić, dodavši da je zbog toga posljednjih godina i proračun resora obrane uglavnom trošen za personal, a ne opremu i obuku.

Istaknula je kako su stanjem nezadovoljni i vojnici.

"Iako u skladu sa zakonom službu napuštaju s navršenih 40 godina života, odlaze i ranije. Treba na vrijeme planirati, ali mi to ne znamo. I to pokazuje probleme u vojnim redovima", rekla je Majkić za Glas Srpske.

Činjenica je i da je prošli saziv Predsjedništva BiH u veljači 2018. imenovao nove generale i brigadire na 13 pozicija u Oružanim snagama BiH, a prijedlog koji je Predsjedništvo BiH uputilo u parlament BiH nije dobio suglasnost parlamenta, koji u skladu sa Zakonom o obrani potvrđuje ta imenovanja.

"Jedinicama zapovjedaju generali čije imenovanje nije prošlo svu zakonsku proceduru. Odluke koje donose nemaju zakonsku težinu, a posljedice toga mogu biti nesagledive", rekla je Majkić.

Srna prenosi kako se na posljednjoj sjednici Zajedničke komisije za obranu i sigurnost pred članovima ovog povjerenstva našao izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2019. godinu u dijelu nadležnosti koji se tiče zadataka tog povjerenstva.

Najzanimljivija rasprava je, prema ocjenama Majkić, vođena o aktualnom stanju u Ministarstvu obrane, u okviru kojeg su i Oružane snage BiH, te o resoru sigurnosti i podsjetila da je cijeli taj sektor u rukama Bošnjaka - uglavnom su rukovoditelji kadrovi iz SDA, osim Ministarstva obrane, kojim rukovodi DF.

"Ministarstvo obrane, za koje se prosječno godišnje izdvaja 280 milijuna KM, za 15 godina od formiranja nije uspjelo da riješi nijedan ključni problem", naglasila je Majkić.

U izvještaju koji im je predočen piše da je planirano da imaju ukupno 10.961 profesionalno vojno lice, a popunjena su 9.702 mjesta, te da nedostaju još 1.252 vojnika.

Kopirati
Drag cursor here to close