Prisluškivanje

I SDA i Telecom traže od Amerike dokaze zbog Osmice

Mehmedagić je, prema navodima SAD-a, koristio državnu telekomunikaciju kompaniju BH Telecom za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu povezani sa SDA.
Vijesti / Politika | 16. 03. 2023. u 11:33 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pozivamo Veleposlanstvo SAD-a da što prije sve dokaze, informacije i saznanja o eventualnoj zloupotrebi telekomunikacijskog sustava BH Telecoma dostavi nadležnim pravosudnim institucijama BiH jer tvrdnje iznesene u obrazloženju nanose nemjerljivu reputacijsku štetu našoj kompaniji'', objavio je BH Telecom reagirajući na objavu State Departmenta o stavljanju na crnu listu nekadašnjeg šefa Sigurnosno-obavještajne agencije Osmana Mehmedagića.

Naime, američki State Department stavio je u srijedu na crnu listu bivšeg direktora OSA-e, navodeći kako je zloupotrijebio je državnu telekomunikaciju kompaniju u korist Stranke demokratske akcije.

''Mehmedagić je iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze da potakne kandidate iz 'Osmorke', grupe bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH da podrži SDA. Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić surađivao s kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku. U svom službenom svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, državljanin BiH Osman 'Osmica' Mehmedagić zloupotrijebio je državnu telekomunikaciju kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH'', navodi se u odluci State Departmenta.

BH Telecom navodi kako su ''neugodno iznenađeni00 navodima iznesenim u priopćenju američkog Ministarstva financija i trezora u dijelu obrazloženja u kojem se spominje kompanija BH Telecom.

''Smatramo svojom obvezom da javnost upoznamo sa zakonskim i regulatornim okvirom u kojem djeluju svi operatori telekomunikacija u BiH, uključujući i BH Telecom. Operatori telekomunikacija, u skladu sa članom 4. Zakona o komunikacijama imaju obavezu da o vlastitom trošku osiguraju održavanje funkcije zakonitog presretanja telekomunikacijskih usluga i/ili djelatnosti koje obavljaju, kao i čuvanje i osiguranje telekomunikacijskih podataka. Dakle, obveza svih telekomunikacijskih operatora jeste da osiguraju sustave koji će omogućiti provođenje funkcije zakonitog presretanja ovlaštenim agencijama, a sve u skladu s pozitivnim propisima. Izuzimanje podataka iz telekomunikacijskog sustava se vrši samo i isključivo na osnovu važeće bh. legislative, a presretanje razgovora se može provoditi isključivo po naredbi nadležnog suda'', kažu iz BH Telecoma.

Dokaze od Sjedinjenih Američkih Država traži i SDA koji su ''tražili da Veleposlanstvo SAD podastre dokaze za tvrdnje o povezanosti SDA s korupcijom i ometanjem istraga o korupciji'' navodeći kako se ''ništa od toga ' nije desilo''.

''U najnovijoj odluci kojom je bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić stavljen na crnu listu paušalne optužbe protiv SDA su ponovljene i proširene. Tvrdi se da je bivši direktor OSA-e pratio i prisluškivao političke oponente SDA i 'surađivao da kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku''', navode iz SDA. 

Kopirati
Drag cursor here to close