Uteg ili iskra za pokretanje

I SDA i HDZ tvrde da je presuda oko Mostara potvrdila njihove tvrdnje

Upitan da komentira navode iz presude da se politički subjekti nisu dovoljno trudili iznaći rješenje, Marić kaže da ne zna na osnovu čega su to zaključili.
Vijesti / Politika | 30. 10. 2019. u 13:13 B.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sigurna sam da će ovo biti odluka koja će preokrenuti stvari kad su u pitanju izbori u Mostaru'', rekla je za Bljesak.info Irma Baralija predsjednica Gradskog odbora Naše stranke u Mostaru, koja je Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu zbog nemogućnosti da glasuje i bude birana na lokalnim izborima.

Dvostruka pobjeda

''Mi smo jučer imali dvostruku pobjedu jer, ne samo da smo dobili, nego je i sud u Strasbourgu naložio da, ukoliko se kroz šest mjeseci ne nađe rješenje kroz institucije državnog parlamenta, Ustavni sud BiH treba preuzeti na sebe i jednostavno nametne, makar i privremeno, rješenje'', kaže Baralija.

Dodaje kako smatra da ne postoji mogućnost da se u ovom slučaju Ustavni sud BiH proglasi nenadležnim jer je Sud u Strasbourgu viša instanca i jer je BiH potpisnica svih deklaracija koje su u ovom slučaju primijenjene.

''Moguća je neka opcija politizacije jer je jasno da se u Bosni i Hercegovini sve politizira pa, nažalost, i pravosuđe, ali se nadam, pogotovo jer je velika pozornost međunarodne zajednice, da do toga neće doći. Svi mi, pogotovo u Mostaru, čekamo da pravosuđe pokaže svoju snagu. Mislim da će ovo biti točka s koje će se stvari promijeniti u drugom pravcu'', rekla je.

Bljesak.info / Salem Marić, čelnik mostarske SDA

Dodala je kako su joj stigle brojne čestitke, ali da su joj najdraže one koje je dobila od građana. Baralija kaže da je bilo i čestiti od političkih predstavnika, ali i da su se neki posipali pepelom jer su nakon odluke da tuži BiH od njih stizale izjave da od toga nema ništa i da je riječ o skupljanju jeftinih političkih poena.  

I SDA i HDZ BiH tvrde isto

Salem Marić, čelnik mostarske SDA, kaže kako je sud potvrdio ono što su u već SDA ukazivali.

''Dvije po meni ključne stvari u presudi su da je Ustavni sud mogao donijeti neko privremeno rješenje, što smo mi i govorili, a drugo je da gradonačelnik nije legitiman jer je izabran iz reda vijećnika kao i glavna savjetnica i to su stvari na koje smo upozoravali i govorili i to je sud potvrdio'', kaže Marić za Bljesak.info.

Naveo je kako je ''ovdje više u pitanju politika nego pravo'', ali i da ne očekuje da će rješenje biti skoro i jednostavno. Marić smatra da će, sudeći po izjavama HDZ-a BiH i HNS-a, ''ovo ponovno biti problem sve dok se Mostar ne bude izdvojio u rješavanju od ostalih spornih pitanja''.

Upitan da komentira navode iz presude da se politički subjekti nisu dovoljno trudili iznaći rješenje, Marić kaže da ne zna na osnovu čega su to zaključili.

''SDA je uvijek bila pokretač razgovora i uvijek smo inzistirali na što bržim rješenjima, ali nažalost do toga nije došlo'', rekao je.

Foto: CIN / Slaven Zeljko

S druge strane, čelnik mostarskog HDZ-a BiH, Slaven Zeljko, nije želio komentirati tko je pokretač a tko blokira stvari rekavši kako SDA zadnjih par mjeseci ima potrebu prozivati HDZ za zaustavljanje i blokiranje.

''Ja nisam komentirao ulogu SDA i nastojim da svi zajedno budemo dio rješenja. Nije umjesno komentirati tko je krivac ili bilo koga prozivati. Samo bih htio da se otvoreno iskreno vratimo za pregovarački stol i nađemo rješenje'', rekao je Zeljko i naveo kako rješenje već postoji, a to su model A i model B, koji su, kako naglašava, usuglašeni s političkim partnerima.

''To što oni tvrde da nije tako, ja to neću komentirati'', rekao je Zeljko.

Istaknuo je kako mostarski ogranak HDZ-a BiH pozdravlja ovu presudu kojom se, kako je rekao, ''samo potvrdilo ono što HDZ BiH govori''.

Presuda kao iskra

''Ovom se presudom samo potvrdilo i ponovilo ono što mi zagovaramo proteklo desetljeće a to je da se izbori u gradu moraju održati jer građani moraju imati pravo da biraju i budu birani. Sramota je što da se u ovoliko godina na tome ništa nije napravilo'', rekao je Zeljko za Bljesak.info.

Naveo je kako je presuda pozvala izravno zakonodavca, odnosno Parlamentarnu skupštinu BiH da nađe rješenje te izrazi nadu da neće doći do nametanja odluke Ustavnog suda.

''Privremena rješenja nisu nikad donijela ništa dobro'', rekao je Zeljko.

Slaven Raguž, čelnik Hrvatske republikanske stranke, kaže kako se presuda može samo pozdraviti.

''Nadati nam se da će biti ona potrebna iskra koja će dovesti do toga da se građanima Mostara napokon omogući pravo biranja i biti biranim, a posljedično, kako bi se napokon Mostar počeo dovoditi u red'', kaže Raguž za Bljesak.info navodeći kako trenutno u Mostaru funkcionira samo netransparentno trošenje proračunskog novca, dok je svaki segment funkcioniranja grada koji se tiče života u gradu u rasulu.

Foto: Bljesak.info / Slaven Raguž, predsjednik HRS-a

No, Raguž smatra da će, što se tiče samog sadržaja teksta presude gdje se poziva Ustavni sud na definiranje izbornih pravila za Mostar, ponovno doći do zastoja.

''Ustavni sud će se proglasiti nenadležnim, kao što je to bio slučaj sa izbornim zakonom prije Općih izbora. Opet, kao što je to bio slučaj prije Općih izbora, vrlo vjerojatno će taj vrući krumpir prebaciti na stol Središnjeg izbornog povjerenstva kojem će e naložiti da izmisli neko rješenje. E sad, tu će trebati biti vrlo oprezan kako SIP ne bi donosio djelomična rješenja, poput one priče kako će se izbori održati samo za onaj dio vijećnika koji nisu tretirani Odlukom Ustavnog suda, što promovira međunarodna zajednica, ili dopustiti da se SIP, pored izbornih pravila, upusti u diranje sadržaja Statuta grada (što promovira SDA)'', kaže Raguž.

Demokratski impuls

Čelnik HRS-a smatra kako je rješenje za Mostar vrlo jednostavno a to je da izborni zakon, kada se radi o višečlanim izbornim jedinicama, poznaje pojam kompenzacijskih lista.

''Dovoljno je taj pojam implementirati na Mostar i zadovoljit će se uvjeti iz Odluke Ustavnog suda'', kaže Raguž.

Politolog Ivan Kraljević ističe kako je paradoks bilo samo podizanje tužbe zbog nemogućnosti biranja i sudjelovanja na izborima u državi koja se Ustavom definira kao demokratska država i koja funkcionira sukladno zakonu i temeljem slobodnih i demokratskih izbora.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Ivan Kraljević

''Jednoglasna donesena Odluka Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu samo to potvrđuje. Dakle, na ovu Odluku možemo gledati kao na važan korak u vraćanju demokratskog impulsa Mostaru. Ona će se takvom vrednovati čak i u slučaju donošenja privremenog rješenja Ustavnog suda BiH'', kaže Kraljević, koji ističe kako je ''povratak demokracije i održavanje lokalnih izbora u Mostaru svakako politički prioritet''.

Nužno je početi istinski razgovarati

''Međutim, ono što će dodatno usložiti cjelokupnu političku situaciju jesu različita i proizvoljna tumačenja Odluke od strane vodećih političkih predstavnika, kako u Gradu Mostaru, tako i na razini cijele države. Različiti politički (i ini) interesi se prelamaju na Gradu Mostaru, a kako ideja interesa leži u samoj biti političkih djelovanja, teško je očekivati kako će nečiji interesi biti olako slomljeni u novim uvjetima koji nastaju ovom Odlukom'', rekao je Kraljević.

Smatra da ova Odluka, unatoč tome što je očekivana i ohrabrujuća, ''može biti novi uteg u pokušaju ostvarivanja pravih političkih rješenja koji će biti na opće dobro svih konstitutivnih naroda i građana''.

''Ipak, u konačnici, jedno je jasno – nužno je početi istinski razgovarati o promjeni izbornog zakonodavstva koji će početi uvažavati presude međunarodnih i domaćih sudova'', zaključio je Kraljević za Bljesak.info.

 

Kopirati
Drag cursor here to close