Izbori

HSPF poziva sve političke stranke da budu pozitivna promjena u BiH

HSPF smatra kako bi izbori trebali biti natjecanje političkih stranaka u kreiranju što kvalitetnijih ideja i rješenja koji bi u konačnici trebali rezultirati poboljšanim životnim standardom
Vijesti / Politika | 03. 08. 2018. u 14:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) izražava zabrinutost zbog posljednjih medijskih istupa političkih aktera u Bosni i Hercegovini, navodeći kako se stječe dojam da ne postoji drugi način obavještavanja građana da se izbori bliže osim "neprekidnih i suštinski besadržajnih medijskih prepucavanja političke elite". 

 "S tim u vezi, krajnje je upitna i razina političke kulture prilikom artikuliranja stavova koji nerijetko graniče ili su u potpunoj suprotnosti s činjeničnim stanjem. Razumljivo je da politički akteri pred izbore pokazuju određenu dozu čvrstoće i rezolutnosti, ali svjedoci smo da se bez konstruktivnog temelja to lako pretvara u najjeftiniji populizam", navodi u priopćenju HSPF. 

 HSPF smatra kako bi izbori trebali biti natjecanje političkih stranaka u kreiranju što kvalitetnijih ideja i rješenja koji bi u konačnici trebali rezultirati poboljšanim životnim standardom što većeg broja ljudi, umjesto nesuvislog podizanja decibelaže koje vodi do dodatnih sukoba i antagonizama u društvu. 

 "U trenutku kada je budućnost mnogih ljudi neizvjesna, izvjesno je jedino da se na ovaj način udaljavamo od onoga za što je politička elita deklarativno opredijeljena - euroatlantskih integracija", navode u HSPF-u te pitaju: Do kada će sintagma "euroatlantske integracije" služiti kao utočište bezidejnih političkih lidera i sredstvo manipuliranja građana kojima se kontinuirano servira privid približavanja istima? 

 U priopćenju se navodi kako HSPF, svjestan brojnih problema u Bosni i Hercegovini, u najboljoj namjeri apelira na sve političke stranke u Bosni i Hercegovini da konačno počnu rješavati nagomilane probleme. 

 "Istaknite se kvalitetom svojih ideja. Ponudite rješenja koja će biti prihvatljiva za najveći broj građana Bosne i Hercegovine. Na suradnju nas upućuje i Ustav Bosne i Hercegovine iz kojeg se jasno da iščitati da je sloga triju konstitutivnih naroda ključ funkcionalne BiH", navode u HSPF-u te ističu potrebnu promjenu političke paradigme koja će voditi do konstruktivnih dijaloga umjesto destruktivnih monologa. 

 "Svi politički akteri bi trebali krajnje ozbiljno shvatiti alarmantnu situaciju u kojoj se Bosna i Hercegovina nalazi te ogromnu odgovornost koju bi trebali imati prema svojim biračima. Apeliramo na sve političke stranke da budu pozitivna promjena koja će voditi primjerom, odnosno konkretnim idejama i rješenjima umjesto ispraznim riječima", navodi se u priopćenju.  

 U HSPF-u naglašavaju da ukoliko se trend prepucavanja, prijetnji ratom, neodgovornosti i bezidejnosti nastavi, u Bosni i Hercegovini će i do idućih izbora sve ostati isto, osim što će imati nekoliko desetaka tisuća stanovnika manje.

Kopirati
Drag cursor here to close