Podrška studentima

HSP pozvao na trubljenje pred Rektoratom i prozvao ljubušku struju

Raguž je pozvao studente da u ovih desetak dana, do novog prosvjeda, svaki put kada naiđu vozilom kraj zgrade rektorata na rondou, da zasviraju sirenom automobila.
Vijesti / Politika | 16. 10. 2020. u 09:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska stranka prava objavila je kako daje potporu mostarskim studentima i izrazila je razočarenje profesorima.

''Smanjenje školarine za 25 posto je više nego li realan i opravdan razlog, kao i pravo na nastavu i odnos student – profesor, a ne virtualnu 'on line' nastavu koja se sastoji od postavljanja materijala ali ne i mogućnost dvosmjerne komunikacije i postavljanja pitanja. Za 'on line' nastavu trebaju dodatni materijalni resursi samih fakulteta, ali i edukaciju samih profesora, i financijsku mogućnost samih studenata. Takva nastava se godinama provodi na nekim privatnim Sveučilištima, kao što je primjerice američki koledžu u Dubrovniku. Međutim, mi za to nismo spremni, a i ti privatni fakulteti i srednje škole su pred zatvaranjem. Ako vodstvo Sveučilišta u Mostaru želi ugasiti jednino sveučilište u BiH na hrvatskom jeziku, neka nastavi s ovakvom 'on line' nastavom'', navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Predsjednik HSP-a Nikola Raguž. 

Kaže kako je odnos Rektorata Sveučilišta u Mostaru koje šuti, i iz kojeg se nitko nije obratio studentima intelektualni i ljudski potop.

''Još je žalosnije da dva profesora tog istog Sveučilišta prof. dr. Franjo Takač i Marin Čuljak, s balkona zgrade Rektorata kamerama snimaju prosvjednike kako bi mogli te materijale koristiti u internoj istrazi 'tko je prosvjedovao'. Isto to je radio i bivši premijer HNŽ-a Miroslav Ćorić, tijekom prosvjeda prosvjetnih djelatnika ispred Đačkog doma u Mostaru. Kasnije bi uži kabinet pregledavao krupne kadrove i gledali tko prosvjeduje, pa može li se nekoga od njih zovnuti preko stranke da to više ne čine. Metoda ista, udbaška i komunistička. Za institucije vlasti, to nas i ne čudi s ovakvim strankama i ljudima koji su unutra, ali od rektora, profesora i Sveučilišta to nismo očekivali. Pa i od samog rektora prof. dr. Zorana Tomića, previše je!'', naveo je Raguž.

Pozvao je studente da u ovih desetak dana, do novog prosvjeda, svaki put kada naiđu vozilom kraj zgrade rektorata na rondou, da zasviraju sirenom automobila.

''Neka to bude tihi građanski ili studenski neposluh i pritisak, a policija vas za to ne može kazniti. Imate pravo na studenski neposluh, na trubljenje ispred zgrade Rektorata Sveučilišta u Mostaru. Tihi otpor može biti i na samim fakultetima, u smislu ignoriranja uplata rata za plaće profesorima i drugih formi 'izraelskog modela' grupiranja i ignoriranja uprave ili nepozdravljanja, a u radikalnim mjerama i zauzimanje rektorata ili fakulteta tijelima. Studenti ne bojte se, nemaju snage pozvati policiju na fakultete, ako odziv bude apsolutan, kao što je već dokazan'', navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako su ''prijašnja vodstva i rektori su bili oličenje akademske razine i profesorskog zvanja''.

''Nažalost ova ljubuška struja koja je preuzela dio HDZ BiH, pa i cijelo Sveučilište u Mostaru, na jedan udbaški i mafijaški način želi gospodariti ne samo Sveučilištem u Mostaru, nego i gradom Mostarom i županijom HNŽ. U pokušaju su i da zagospodare cijelom Hercegovinom, ali imaju otpore u samom Ljubuškom, preko nas pravaša, i još u nekim dijelovima kao što su općine Rama i Tomislavgrad, a uskoro i u Mostaru'', priopćio je HSP.       

Kopirati
Drag cursor here to close