Za NATO spremni

Hrvatska u okviru NATO aktivnosti šalje u Poljsku 78 vojnika

Hrvatska u Poljsku šalje 78 vojnika u znak partnerstva i solidarnosti, rekao je ministar obrane Hrvatske.
Vijesti / Politika | 02. 10. 2017. u 12:47 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u Ministarstvu obrane s ministrom nacionalne obrane Republike Poljske Antoniom Macierewiczem u sklopu njegovog dvodnevnog posjeta Hrvatskoj.

Dvojica ministara potvrdili su nakon sastanka kako su Poljska i Hrvatska dvije prijateljske zemlje.

Na sastanku je dogovoreno skoro potpisivanje sporazuma o zajedničkoj suradnji dviju zemalja u području specijalnih snaga, vojne policije, na području vojno-tehničke i vojno-znanstvene suradnje.

Na sastanku su razgovarali i o sigurnosnim izazovima na području Europe te o potrebi razmjene iskustava i informacija u suočavanju sa ovim problemima.

Ministar Macierewicz se zahvalio Hrvatskoj na iskazanoj savezničkoj solidarnosti, napomenuvši da su Oružane snage Hrvatske izuzetno cijenjene u Poljskoj kao primjer vojničke stručnosti i ljubavi prema domovini.

Oružane snage Hrvatske sudjelovat će u Republici Poljskoj s najviše 90 pripadnika u NATO aktivnostima ojačane prednje prisutnosti, u sklopu Borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država.

"Hrvatski vonici su se pripremili, ti vojnici odlaze za 15-ak dana. To je 78 vojnika koji odlaze u Poljsku koja je tražila od Hrvatske da u znak solidarnosti, kao partneri i prijatelji, pošaljemo vojnike", kazao je Krstičević.

Istaknuo je kako očekuje da bi Poljska Hrvatskoj u potrebi uzvratila istom gestom.

Početak razmještaja 1. Hrvatskog kontingenta planiran je od listopada 2017. sa sposobnošću rotacije nakon šest mjeseci.

Poljski ministar Macierewicz sastao se u okviru službenog posjeta i sa hrvatsim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Kopirati
Drag cursor here to close