Mrtvo slovo

Hrvatska i Turska zaboravile obećanja Mostaru

Vijesti / Politika | 19. 11. 2014. u 10:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republike Hrvatska i Turska zaboravile su obećanja dana Mostaru, objavio je Večernji list podsjećajući kako su te zemlje još prije četiri godine dale obećanje kako će pomoći projekte u gradu na Neretvi.

Iako je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić u nekoliko navrata slao dopise i razgovarao s visokim dužnosnicima spomenutih zemalja u kojima ih je napominjao na obećanu pomoć Mostaru, Večernjak navodi kako nikakvih pomaka nije bilo.

Jedan od prvih projekata koje su Hrvatska i Turska trebale zajednički završiti u Mostaru je obnova Gradske kuće na šetalištu Nikole Šubića Zrinskog.

Ovaj objekt i dalje stoji razrušen, Grad nema novca za njegovu obnovu, a Hrvatska i Turska izgleda ne planiraju ispuniti svoja obećanja, navode novine kojima je u mostarskoj Gradskoj upravi rečeno kako se u nekoliko navrata pokušalo pokrenuti projekt.

''Gradonačelnik Bešlić je pisao dopise bivšoj hrvatskoj premijerki Kosor i aktualnom hrvatskom premijeru Milanoviću. Također, ovo pitanje je gradonačelnik Bešlić postavio tijekom posjeta turskog predsjednika Gula Mostaru'', rekli su za Večernji list u mostarskoj Gradskoj upravi.

Večernjak navodi kako su na sastanku prije četiri godine tadašnji ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković te ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu dogovorili da se provode određeni projekti u Mostaru kako bi se ''konačno sakrile ratne rane porušenog Mostara''.

''U odnosu na konkretne korake međusobne suradnje, složili su se da se održi sastanak političkih direktora u cilju jačanja praktične suradnje, da se organizira poslovni forum u Zagrebu, da se vlasti na lokalnoj razini potaknu na suradnju, te da se u gradu Mostaru pokrene pilot-projekt kroz aktivnosti koje će uključiti Gradsku kuću i Glazbenu školu'', piše Večernji list dodajući kako je sada sve mrtvo slovo na papiru.

Kopirati
Drag cursor here to close