Izetbegovićeve lekcije

Hrvatima dobro, Srbi koji glasuju krivi, a 58 posto ruku je svezano

''Ono što govori Gabriel Escobar, ne može biti politika SAD-a'', uvjeren je Bakir Izetbegović koji kaže kako je Escobarovo viđenje situacije u BiH neutemeljeno.
Vijesti / Politika | 08. 04. 2022. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Daytonski sporazum je luđačka košulja", poručio je Bakir Izetbegović, lider SDA za N1, kritizirajući pritom posljednje stavove Gabriela Escobara, posebnog izaslanika američke vlade za Zapadni Balkan koji je rekao kako se o građanskoj Bosni i Hercegovini može govoriti tek nakon punopravnog članstva u Europskoj uniji.

Izetbegović, ipak, tvrdi kako to nije stav SAD-a.

''Ono što govori Gabriel Escobar, ne može biti politika SAD-a'', uvjeren je Bakir Izetbegović koji kaže kako je Escobarovo viđenje situacije u BiH neutemeljeno.

Izetbegović navodi kako specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan nije u pravu kada kaže “Dayton nije problem”, jer jeste.

''Daytonski mirovni sporazum je luđačka košulja na rukama patriotski i proeuropski orijentirane većine. Sputava glavnu snagu u BiH. 58 posto ruku je probosanskih stranaka, tradicionalno bošnjačkih, koje su za stabilnost, mir, protiv kriza, za europski i NATO put. I tih 58 posto Dayton gura u 1/3. Daytonski sporazum je omogućio aparthejd i Dodiku i otvorio šansu da radi to što radi. Da se to pretvori u realnom životu u srpski entitet, da Bošnjaci i Hrvati žive u agoniji koja traje desetljećima. Dao u šake jednoj grupi okupljenoj oko HNS, koja ima 150.000 glasova, da bude jednaka kao grupacija koja ima pet-šest puta više glasova'', kazao je Izetbegović.

Uz to je najavio kako pregovora o izbornoj reformi u sljedećim tjednima neće biti navodeći kako su ''besmisleni pred izbore''.

Posebnu buru u javnosti izazvala je izjava kako je Hrvatima u BiH dobro.

“Nema razloga da hrvatski korpus krene u radikalizaciju. Možda su političari nezadovoljni, ali hrvatski korpus nije. Žive dobro, rade. Kakvu bi teritorijalnu reorganizaciju napravili? Čime? Gdje su snage? Da se upuste u neki sukob, neki rat? Nisu ludi. Da krenu u politiku udruživanja sa Srbima protiv Bošnjaka i BiH? Običnim ljudima nije do toga, ne pada im na pamet”, rekao je Izetbegović.

Govoreći o eventualnim sankcijama Dodiku, kazao je kako će ih “biti” i da će se stvari nakon toga “normalizirati”. Na pitanje zaslužuju li građani RS da trpe zbog Dodika, odgovorio je: “Ne znam da li će se ići dotle ili će sankcije biti preciznije, da se odnose na njega i krug oko njega. Ali nisu samo lideri krivi. Krivi su oni koji ih uporno izglasavaju i podržavaju. Možda ako pogode sankcije entitet i zaustave razvoj, onda će razmisliti zašto to rade i zašto ga podržavaju”, rekao je čelnik SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close