Izetbegović

Ja, i? Hrvati su konstitutivan i ravnopravan narod u BiH

Izetbegović navodi kako ''HDZ ima kontrolu u Domu naroda i zaustavlja što god hoće, bez obrazloženja''.
Vijesti / Politika | 03. 10. 2020. u 14:04 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nikada nisam Hrvate nazvao manjinom, niti ću. Hrvati su konstitutivan i ravnopravan narod u BiH. Znao sam kazati da manjina u Parlamentu Federacije BiH poništava volju većine, i to je istina. Frustrirajuća istina za nas'', rekao je čelnik SDA Bakir Izetbegović u intervjuu Večernjem listu.

Izetbegović navodi kako ''HDZ ima kontrolu u Domu naroda i zaustavlja što god hoće, bez obrazloženja''.

Razbijanje okova

''Zaustavio je niz važnih zakona, među njima i iznimno važan Zakon o šumama, kao i onaj koji je trebao oporezovati kladioničare koji, koristeći ljudsku slabost i porok, ostvaruju zaradu koja je veća od zarade obje elektroprivrede i oba telekomunikacijska operatera u Federaciji BiH zajedno. Na kruh i knjige plaća se porez, na klađenje se ne plaća. Zatim je HDZ blokirao formiranje nove vlade Federacije BiH i popunjavanje Ustavnog suda FBiH. HDZ ima 16 od 98 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i nameće svoju volju nad voljom većine u pitanjima koja Hrvatima nisu od vitalnog nacionalnog interesa. Zato sam znao reći da će većina u Federaciji BiH, ako se ovakav diktat nastavi, morati tražiti način da razbije okove'', rekao je.

Čelnik SDA rekao je kako je ''prirodno da rukovodstvo Hrvatske podržava Hrvate u BiH, ''samo je pitanje kako će to biti učinjeno''.

''Pametan pristup koji može dati rezultat je podrška pomirenju s Bošnjacima, jer 60% bh. Hrvata živi izmiješano s Bošnjacima. A to znači da treba saslušati i argumente Bošnjaka, ne ignorirati njihove prigovore, ne pristajati na spregu Hrvati-Srbi protiv Bošnjaka, ne ohrabrivati ga sastankom s Dodikom, preskačući predsjedatelja Predsjedništva BiH Džaferovića'', rekao je.

Kombinacija za kompromis

Kaže kako se suradnja Hrvata sa srpskim secesionistima dogodila u nekoliko navrata, ''i nikada nije donijela dobro Bosni i Hercegovini, Bošnjacima i Hrvatima''.

Govoreći o kompromisu naveo je kako je za njega potrebna hrabrost ''za iskorak u kojem se nešto daje kako bi se nešto bitnije dobilo''.

''Taj kompromis vidim u kombinaciji rješenja sadržanih u tzv. Travanjskom paketu ustavnih promjena i uklanjanju asimetričnih rješenja u ovlastima Vijeća naroda RS-a i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. HDZ smatra da je ovo preambiciozno i presporo, a mi mislimo da je to jedini put koji može dati rezultat tijekom 2021. godine. SDA i HDZ mogu dogovoriti obrise rješenja, njegovu bit, nakon čega se moraju uključiti predstavnici drugih parlamentarnih stranaka, predstavnici međunarodne zajednice, eksperti Venecijanske komisije i domaći eksperti'', rekao je.

Izetbegović je naveo kako ''nikada neće biti formirana vlast bez predstavnika stranke koju većinski podržavaju Hrvati''.

''Ali vjerujem da će s vremenom i HDZ dobiti alternativu kakvu imaju SDA, SDS, SNSD, jer ekskluzivnost nije dobra za demokraciju. Da HDZ u ovom trenutku ima alternativu, kakvu recimo ima SDA, ta bi stranka bila kooperativnija, ne bi sebi dopuštala mnoge stvari kojima provocira Bošnjake, smanjuje šanse za dogovor i povećava šanse da se ponavlja ono što HDZ naziva 'slučajem Komšić''', rekao je.

Što federalizirati?

Kaže kako su pri izboru članova SIP-a postupili po zakonu, ali ne po volji HDZ-a, jer je upravo tih dana HDZ sa SNSD-om, mimo volje i bez konzultacije sa SDA, pokušao odstraniti strane suce iz Ustavnog suda BiH.

''U godinama koje su iza nas HDZ je sa SNSD-om, mimo i protiv SDA, ostvario srpsko-hrvatsku spregu imenovanjima u nizu institucija, uključujući i pravosudne. Trenutačno sprega SNSD-HDZ ruši redom, bez razloga i obrazloženja, gotovo sve zakone koje Vijeće ministara šalje pred domove Parlamentarne skupštine BiH'', kaže čelnik SDA.

Naveo je i kako ''decentralizacija i dodatna federalizacija BiH zaista nemaju smisla''.

''Što još možemo federalizirati u državi s dva entiteta, deset kantona i jednim distriktom? Mi smo zemlja s 13 ustava i 13 parlamenata, imamo više od 100 ministara i oko 600 parlamentaraca. Konstitutivnost naroda je neupitna kategorija, ali u ovoj zemlji živi barem milijun ljudi koji su građanski opredijeljeni i koji se u politici ne žele nacionalno određivati i svrstavati. Većinu čine etnički Bošnjaci, ali ima među njima i Hrvata, Srba, djece iz mješovitih brakova. Oni u politici ne žele biti natjerani da se nacionalno opredjeljuju, da ih se gura u nekakvu „bošnjačku kvotu", odnosno trećinu. Presude Europskog suda za ljudska prava stale su uz njih, oni imaju predstavnika u parlamentima na državnoj i federalnoj razini kao SDA, odnosno duplo više nego HDZ. Ne možemo sve ovo ignorirati, moramo naći novi balans etničkog i građanskog na kojem je uspostavljen i sam Daytonski mirovni sporazum'', rekao je.

Komocija

Kaže kako se svi ''trebaju osjećati komotno u ovoj zemlji, nitko ne treba biti uskraćen, ne smije biti dominacije nad bilo kime''.

''Istinski vjerujem da ovo nije utopija, da su ostvariva rješenja koja će konstitutivnim narodima garantirati ravnopravnost, ali neće obesmisliti demokraciju, volju pa i samo postojanje većine u parlamentima'', rekao je.

Kaže kako se njegova stranka sukobljava 's onima koji na bilo koji način napadaju na BiH, politički, vojno, riječima, bilo kojim sredstvima''.

''Nekad je to bio SDS, danas je to SNSD i Milorad Dodik'', rekao je, između ostalog, Izetbegović za hrvatsko izdanje Večernjaka.

Kopirati
Drag cursor here to close