O rezultatima izbora

HRS tvrdi da je zadovoljan i pokraden: Borili smo se protiv svih, pa i protiv Plenkovića

HRS, je pred novinarima u Mostaru, potvrdio kako je ostvario zacrtano i da je zadovoljan izbornim rezultatima. No, nezadovoljni su, kažu, izbornim procesom.
Vijesti / Politika | 11. 10. 2022. u 12:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Lako se matematički može dokazati da se HRS-u ukralo po 15 glasova po biračkom mjestu u Mostaru. Možemo dokazati da je HRS-u Mostaru ukradeno 900 glasova'', rekao je čelnik Hrvatske republikanske stranke, Slaven Raguž, na press-konferenciji u Mostaru.

HRS, je pred novinarima u Mostaru, potvrdio kako je ostvario zacrtano i da je zadovoljan izbornim rezultatima. No, nezadovoljni su, kažu, izbornim procesom.

100 posto preferencija

Član Predsjedništva HRS-a, Slaven Bevanda, rekao je kako osnovano sumnjaju u izborne malverzacije te da će poslije službene objave rezultata tražiti ponovna brojanja za pojedina glasačka mjesta.

''Vratimo barem djelomično povjerenje u izborni proces. Ovo što se sada uradilo je katastrofa'', rekao je Bevanda.

Rekao je i kako će zatražiti da SIP uradi ono što je uradio u Republici Srpskoj.

''Ako je proces nezakonit, SIP je dužan poništiti glasove na tom biračkom mjestu. Nikoga ne optužujem ali sumnja je opravdana tamo gdje je izlaznost 100 posto, a neki kandidati imaju 100 posto preferencija a nalaze se na 13., 14., mjestu'', rekao je i spomenuo kako se zbog preferencija rodila shvaća unutar HDZ-a BiH u Širokom Brijegu i Ljubuškom.

Silvio Bubalo, čelnik mostarskog ogranka HRS-a, rekao je kako je stranka zadovoljna rezultatima.

''Ostvarili smo rast na području Federacije od 100 posto. U odnosu na 2020. smo narasli za skoro 20 posto'', rekao je Bubalo i naveo kako je stranka osvojila mandate u Posavskoj županiji, HBŽ-u, ZHŽ-u te HNŽ-u.

Video: Čestitka HDZ-u na engleskom jeziku

Federalni mandat

''U HNŽ-u trenutno držimo treći mandat ali ćemo ga nekim čudom izgubiti. Naš cilj je bio osvajanje federalnog mandata i taj cilj smo ostvarili. Ispričavam se biračima čiju krađu glasova nismo uspjeli spriječiti'', rekao je Bubalo.

Posebno se osvrnuo na rezultate HDZ-a 1990 ''rekavši kako su pokazali da se bez općinskih i gradskih organizacija može ostvariti rezultat''.

''Pokazali su i hitrinu glasanja u Prozor-Rami gdje je ispalo da je glasovao netko svaku minutu'', rekao je i čestitao i HDZ-u BiH poručivši kako su uspjeli izgubiti 6.000 glasova.

Raguž je rekao kako je HRS planirao postati parlamentarna stranka u FBiH što su i ostvarili.

''Nažalost, sve što smo govorili prije izbora sve se ostvarilo. A to je da su OHR i OSCE izmjenama izbornog procesa do krajnjih granica zatrovali proces i omogućili krađu i najkoruptivniji izborni proces u povijesti višestranačja BiH. Nije se smjelo dogoditi da Christian Schmidt donosi izmjene procesa, a da se ne omogući validacija birača. Na ovaj način je proces prepušten vladajućim strankama koje su ga zlouporabile'', rekao je.

Promatranje ptica i Schmidt

Preporučio je OSCE-u da ne promatraju izborne procese i poručio im ''da promatraju ptice''.

''Fokus je bio na nama. Koliko god zvučalo ružno, ali imali smo sve protiv nas i unatoč tome, uspjeli smo u svojim planovima. Borili smo se s pritiscima od Andreja Plenkovića do novinara koji dolaze iz ekstremno lijeve i desne provenijencije. Pokazali smo da se može i valjano dokazati da oporbena misao kod Hrvata u BiH ne samo da može živjeti nego i donijeti plodove'', rekao je Raguž.

Dodao je kako su u igri smo za oba doma naroda te kako će raditi na tehničkim izmjenama izbornog procesa te da su po tom pitanju ostvarili ''određene kontakte u State Departmentu''.

Demantirao je visokog predstavnika da je implementirana odluka u predmetu Ljubić nego da se ''samo dodatno zakomplicirala''.

Kopirati
Drag cursor here to close