Ako nema poštovanja...

Hoće li nam EU ''zavrnuti pipu''?

''Sve što EU može učiniti je da BiH onemogući dalje financiiranje i napredak ka EU. BiH je jedna porodica i sve se stvari moraju razmatrati unutar obitelji, a ne tražiti pomoć izvana'', podvukla je Zovko.
Vijesti / Politika | 11. 02. 2022. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednica Kluba zastupnika Europske narodne stranke (EPP) u Europskom parlamentu i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a Željana Zovko kazala je danas da je EPP najveća politička grupacija u Europi koja razumije kompleksnost situacije u Bosni i Hercegovini.

Delegacija Kluba zastupnika Europske narodne stranke (EPP) u Europskom parlamentu boravila je u posjeti Bosni i Hercegovini u okviru koje su se susreli s političkim predstavnicima, predstavnicima civilnog društva i akademske zajednice kako bi razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji.

Visoka delegacija u BiH

Kako su naveli, u BiH su došli kako bi saslušali i doprinijeli trenutnim pregovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH, razgovarali o perspektivi BiH u Europskoj uniji te ukazali na pogrešnost odluka koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

''EPP razumije koliko je potrebno hitno riješiti pitanje izmjena Izbornog zakona, a trenutak u kojem su odabrali posjetiti BiH nikada nije bio bolji. Imamo najvišu posjetu na najvišem nivou. Došli smo da pružimo podršku našim strankama partnerima u zemlji da nađu rješenje'', pojasnila je Zovko.

Naglasila je da je kompromis ključ da bi BiH dobila kandidatski status za punopravno članstvo u Europskoj uniji i uopće napredovala u tom smislu.

Na pitanje novinara da li je međunarodna zajednicu suviše blaga budući da Republika Srpska nastavlja raditi protuustavne stvari, a Narodna skupština Republike Srpske jučer je donijela nacrt zakona o entitetskom viskom sudskom i tužiteljskom vijeću kojim se žele oduzeti nadležnosti državnog VSTV-a, Zovko je kazala da ukoliko nema poštovanja zakona neće biti ni financijskih izdvajanja za zemlje iz proračuna EU.

Bez poštovanja nema ni novca iz fondova

''Sve što EU može učiniti je da BiH onemogući dalje financiranje i napredak ka EU. BiH je jedna obitelj  i sve se stvari moraju razmatrati unutar obitelji, a ne tražiti pomoć izvana'', podvukla je Zovko.

Posjeta je organizirana u ključnom trenutku osam mjeseci prije općih izbora i u trenutku kada su vlasti Republike Srpske donijele odluku da se povuku iz državnih institucija, a sve to predstavlja izazov za integritet zemlje.

Uz Zovko u posjeti BiH boravili su predsjedavajući EPP-a u Europskom parlamentu Manfred Weber, potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a odgovorna za vanjske poslove Rasa Juknevičienė, glasnogovornik Kluba zastupnika EPP-a za proširenje i južno susjedstvo Andrey Kovatchev, predsjednik parlamentarnog Odbora za vanjske poslove David McAllister te stalni izvjestitelj Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Paul Rangel.

Kopirati
Drag cursor here to close