Oštre osude

HNV: Pozivamo HDZ da se ne svrstava na stranu onih koji veličaju ratne zločine

''Podrška ovakvim zaključcima je uvreda za sve žrtve u Bosni i Hercegovini ali i antieuropski i anticivilizacijski čin''.
Vijesti / Politika | 02. 12. 2021. u 16:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko narodno vijeće BiH (HNV BiH) oštro osuđuje ponašanje stranaka koje su nedavno podržale zaključak Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kojim se traži poništavanje odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka kojom je uveo dopunu Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, a kojom se sankcionira veličanje pravomoćno osuđenih ratnih zločinaca, negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, priopćeno je iz HNV BiH, piše N1.

''Podrška ovakvim zaključcima je uvreda za sve žrtve u Bosni i Hercegovini ali i antieuropski i anticivilizacijski čin. Jasno nam je da će stranke koje su predložile navedeni zaključak isti i podržati jer je politika SNSD-a i SDS-a jasna po ovom pitanju. Međutim, razočarani smo potezom HDZ-a, koji se kune u europske vrijednosti i koji bi se u političkom smislu trebao zalagati i za Hrvate u Republici Srpskoj. Pozivamo HDZ BiH da se ne svrstava na stranu onih koji negiraju postojeće pravomoćne presude protiv ratnih zločinaca i veličaju iste'', kazali su.

Ističu da su ''ranije u svojim priopćenjima navodili kako govor mržnje i veličanje ratnih zločinaca ne bi trebali imati mjesta u našem društvu''.

''Ovaj Zakon se ne može tumačiti na način da je usmjeren protiv nekog od naroda, jer ne postoji kolektivna krivnja nego isključivo individualna odgovornost. Napominjemo još jednom kako se ovim Zakonom sankcioniraju svi oni koji veličaju ratne zločine bez obzira kojem narodu pripadali. Pozivamo političke aktere da se ne kriju iza interesa naroda, a pogotovo kada su u pitanju ratne strahote i na takav način manipuliraju emocijama običnog čovjeka i sve to zajedno iskorištavaju u predizborne svrhe'', stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close