Pritužba

HNS i HDZ: Iza 19 sati ukradeni glasovi uz pomoć izbornog povjerenstva

U priopćenju se navodi kako očekuju ''instant reakciju i angažiranost nadležnih tijela i institucija kako bi spasili izborni proces u gradu Mostaru…''
Vijesti / Politika | 21. 12. 2020. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Središnje izborno povjerenstvo BiH postupcima koji su uslijedili nakon zatvaranja biračkih mjesta, osobito kašnjenjima u cjelokupnom izbornom procesu nakon 19 sati unosi razdor u izborni proces u gradu Mostaru'', objavio je Ured za informiranje Hrvatskog narodnog sabora u BiH.

HNS navodi kako se ''u ukupnoj projekciji preliminarnih glasova koje objavljuje SIP BiH mogu uvidjeti pokušaji prijevare, odnosno nestajanje glasova iz tri gradska izborna područja u kojima žive većinsko hrvatsko stanovništvo, a radi se o gradskim područjima Jug, Zapad i Jugozapad''.

''Zahtijevamo hitno uključivanje međunarodnih faktora i prijatelja da se ovaj proces u izbornom, pravnom i svakom drugom smislu izvede pred svjetlo javnosti kako bismo spasili izborni proces. Postoji opravdana sumnja da su glasovi koje su osvojili stranke iz HNS-a uz HRS naprosto pripisani nekome drugome, osobito nakon činjenice da stranke tzv. probosanskog bloka nisu osvojile broj glasova koje su planirale te da su nisku izlaznost svoga tijela, uvjetno rečeno, prijevarom i spletkama nakon 19 sati kompenzirali hrvatskim glasovima i u svemu tome imali koordinaciju ovlaštenih osoba iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH'', tvrdi HNS.

U priopćenju se navodi kako očekuju ''instant reakciju i angažiranost nadležnih tijela i institucija kako bi spasili izborni proces u gradu Mostaru i u cjelini ispoštovali izbornu volju građana Mostara koja je ovakvim radnjama duboko narušena''.

''HNS je za potrebe praćenje izbornog procesa imao izrađenu aplikaciju za praćenje izbornog procesa u koju su se unosili svi glasovi hrvatskog naroda koji su izašli na izbore i svi ti parametri biti će ključan dokaz za potvrdu krađe glasova i grube manipulacije biračke izborne volje'', navodi Ured za informiranje HNS-a.

Isto je objavio i Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar navodeći kako se radi o ''već poznatoj i neskrivenoj krađi tisuća glasova u dominantno hrvatskim izbornim područjima Grada Mostara''.

''Odgovorno tvrdimo da se nastavlja raditi izborni inženjering, nakon zatvaranja birališta, a s hrvatskih područja nestaju glasovi ili se ne broje. Danas imamo upravo takvu situaciju na koju smo upozoravali. Nakon 16.00 sati od zatvaranja birališta nemamo izbrojane glasove za Grad Mostar. Imamo glasove kojih preko noći nigdje nema, a dobile su ih Hrvatske stranke. Tko je ukrao te glasove i/ili ih prebacio drugim političkim opcijama. Naglašavali smo kako Središnje izborno povjerenstvo (SIP), i Gradsko izborno povjerenstvo nadležne institucije za provođenje izbora moraju biti neovisne od političkog utjecaja, jamči transparentnost i demokratski izborni proces a u Mostaru to nije slučaj'', naveo je Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar te pozivao međunarodne partnere i predstavnike međunarodne zajednice, sve nadležne institucije da se uključe u rješavanje ovog gorućeg problema i očitih izbornih manipulacija koje ruše europski put, stabilnost i napredak.

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH za Bljesak.info je rečeno kako ne mogu komentirati ove navode jer postoje točno određene procedure žalbe stranaka o izbornom procesu koje su, kako navode, strankama jako dobro poznate.

 

Kopirati
Drag cursor here to close