Traže žurnu reakciju

HNS: Evidentno je koji su stvarni razlozi skidanja zastave u Varešu

Vijesti / Politika | 27. 09. 2021. u 18:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilijasnet / HNS: Evidentno je koji su stvarni razlozi skidanja zastave u Varešu 

"Javno osuđujemo nemili čin rušenja jarbola postavljenog prije deset dana u dvorištu Crkve sv. Mihovila u središtu Vareša", poručili su u priopćenju za javnost iz Hrvatskog narodnog sabora.

Kako navode, "pojedinac, ili više njih, očigledno su se odlučili na rušilački pohod spomen obilježja s direktnim ciljem izazivanja nacionalne nesnošljivosti i remećenja normalnog suživota u Varešu".

"Pozivamo nadležne institucije da žurno reagiraju i zaštite spomenik, kao i prostor u neposrednoj blizini Crkve sv. Mihovila. Ističemo da je kvalifikacija ovog nemilog događaja u domeni 'običnog vandalskog čina' neprihvatljiva jer je evidentno koji su stvarni razlozi ovakvog kaznenog djela", priopćeno je iz HNS-a.

Također, iz HNS-a su se osvrnuli su se i na objavu vareškog sportaša Farika Muhića koji je na društvenim mrežama podržao ovaj čin.

"Pozivamo da se osobe, navodni sportaši koji javno hvale ovakav potez, ispričaju hrvatskom stanovništvu za neugodnosti koje proživljavaju na prostoru Vareša", naveli su iz HNS-a.

Kako navode, odlučno traže da se navedeni pojedinac ili više počinitelja otkriju od strane nadležnih institucija te da se procesuiraju kako bi ovakve necivilizacijske poteze konačno otklonili iz javnog i društvenog prostora.

Podsjetimo, srušena je zastava hrvatskog naroda u BiH koja je bila postavljena u Varešu pored spomenika s imenima 125 civilnih i vojnih žrtava nad kojima je Sveti Mihovil. Župnik fra Leon Pendić ranije je potvrdio kako se izgred dogodio tijekom noći uoči obilježavanja dana župe sv. Mihovila.

Kopirati
Drag cursor here to close