The Economist

Hibridni režim u BiH

Kada je u pitanju ostatak regije u globalnom poretku od naše zemlje bolje su plasirane Slovenija na 36. mjestu, Hrvatska i Srbija koja se nalaze na 60. odnosno 63. mjestu…
Vijesti / Politika | 09. 01. 2019. u 15:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski magazin The Economist objavio je 11. godišnji Indeks demokracije u svijetu, koji se odnosni na 167 zemalja u svijetu i tretira pet kategorija: izborni procesi i pluralizam, građanske slobode, funkcioniranje vlasti, sudjelovanje u političkim procesima i politička kultura.

Kako je objavila televizija N1, u ovogodišnjem izvještaju Bosna i Hercegovina se nalazi na 101. mjestu od 167 zemalja, odnosno na 20 mjestu u regiji Istočne Europe i spada u tzv. "hibridne režime".

Kada je u pitanju ostatak regije u globalnom poretku od naše zemlje bolje su plasirane Slovenija na 36. mjestu, Hrvatska i Srbija koja se nalaze na 60. odnosno 63. mjestu, Albanija zauzima 76., Makedonija je 78., Crna Gora je 81.

Gledano samo u regiji Istočne Europe Slovenija je na 3. mjestu, Hrvatska je 10, Srbija 11., Albanija i Makedonija su na 13. i 14. mjestu, Crna Gora se nalazi na 16. mjestu. Hrvatska i Srbija se tako nalaze u grupi "manjkavih demokracija" odnosno zemalja koje imaju slobodne i fer izbore, iako i dalje imaju problema sa slobodom medija, ali su osnovne ljudske slobode ipak poštovane.

Za zemlje koje se označavaju kao "hibridni režimi" kaže se da su to zemlje sa značajnim nepravilnostima u izbornim procesima koji često nisu ni objektivni ni fer. Korupcija je široko rasprostranjena, dok je vladavina prava slaba, civilno društvo je također slabo, česti su napadi i pritisci na novinare, a pravosuđe nije neovisno.

The retreat of global democracy stopped in 2018

DEMOCRACY stopped declining in 2018, according to the latest edition of The Economist Intelligence Unit's Democracy Index. The index rates 167 countries by 60 indicators across five broad categories: electoral process and pluralism, the functioning of government, political participation, democratic political culture and civil liberties.


Navodi se kako u ovom dijelu Europe i dalje postoji demokratska slabost, usred slabe političke kulture, poteškoće u očuvanju vladavine prava, endemska korupcija, odbacivanje liberalnih demokratskih vrijednosti od strane nekih zemalja i preferencija. Tu su i ''moćnici'' koji zaobilaze političke institucije, a sve to stvara slabu osnovu za demokraciju, prenosi N1.

 

Kopirati
Drag cursor here to close