Jesen stiže

Hercegovinu čeka mnogo prosvjeda

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu, bili proračunski korisnici ili ne, malo tko je zadovoljan.
Vijesti / Politika | 26. 08. 2019. u 08:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovinu čeka, kako sada stvari stoje, mnogo prosvjeda nezadovoljnih ljudi koje je izigrala politika i koji su taoci neuspostave vlasti, objavila je Federalna televizija.

Radnici Aluminija već su najavili prosvjede, u štrajk će i liječnici, dok se tamošnji učitelji i policajci još nadaju dogovoru o svojim problemima kako bi sve to izbjegli.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu, bili proračunski korisnici ili ne, malo tko je zadovoljan. Nove vlasti nema, krnja skupština nezasluženo odmara dok zakoni čekaju, a narod pokušava štrajkovima, prosvjedima, blokadama ostvariti svoja prava. Prvi na redu su aluminijaši. Trećeg rujna će pred HDZ BiH, a petog pred mostarsku zgradu Vlade FBiH.

''Imajući u vidu da poslodavac 1. 9. neće moći ispunjavati obveze sukladno našim ugovorima koje imamo, očekivati je da će do toga doći. Prilagođavamo se toj situaciji'', naveo je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić.

Nezadovoljni su i prosvjetari. Oni u osnovnim školama su umjesto traženog povećanja koeficijenta na plaću dobili povećanje osnovice. Žele nove pregovore da bi, uz to, izjednačili i prava s kolegama u srednjim školama, koji također imaju zahtjeve.

''Moramo pokazati koliko smo spremni za borbu za svoja prava. Štrajk upozorenja i na kraju, ako treba, i generalni štrajk, od čega ćemo mi sigurno bježati'', poručuje predsjednik Sindikata učitelja HNK-a Slavko Lauš.

''To je problem pravilnika o tehnološkom višku i još uvijek ga nismo uspjeli potpisati zato što sve strane nisu suglasne, a jako je bitan'', ističe Edina Čomić, predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja HNK-a.

Video: Vruća jesen pred HNK-om, najavljeni brojni prosvjed

U Kantonalnoj vladi kažu riješit će problem tehnološkog viška.

''Kroz organizacijsku shemu, kroz mrežu škola sačuvat ćemo škole, sačuvat ćemo sva radna mjesta i gotovo sam siguran da danas mogu reći da nitko neće ostati bez posla'', tvrdi predsjednik Vlade HNK-a Nevenko Herceg.

O liječnicima i njihovom nezadovoljstvu premijer nije htio govoriti. Ne govore ni u Skupštini koja već mjesecima ne zasjeda. Zato je i zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima na čekanju.

''Svjedoci smo blokade i zastoja u radu Kantonalne skupštine i u više navrata smo se obraćali i nekompletnom rukovodstvu i predsjednicima svih klubova zastupnika. Međutim, do danas nismo dobili odgovor zašto taj zakon još nije usvojen'', naglasio je član UO Sindikata policije HNK-a Fadil Čustović.

Federalna televizija navodi kako je stanje u HNK-u samo odraz onoga što se događa na višim razinama, zato i ne čude, kažu u hercegovačkoj oporbi, blokade i na ovom području.

Na odgovornost pozivaju i mještani južnih mostarskih naselja koji su koncem tjedna prosvjedovali zbog planirane izgradnje trase autoceste kroz njihova imanja. I opet će, poručuju, baš kao i mještani Uborka, koji već mjesecima upozoravaju na problem sa, uz ostalo, odlaganjem otpada na tamošnju deponiju.

Kopirati
Drag cursor here to close