Čehinja u gostima

Herceg: Mostar i HNŽ kao primjer

Ministar Opsenica govoreći o borbi s pandemijom istaknuo je kako ''resorno ministarstvo i Vlada prepoznaju trud medicinskih uposlenika…''
Vijesti / Politika | 15. 02. 2022. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mostar i HNŽ mogu i trebaju biti ogledni primjer kako bi cijela BiH trebala politički funkcionirati'', poručio je predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg koji je s Goranom Opsenicom, ministrom zdravstva, rada i socijalne skrbi primio u nastupni posjet Ivanu Hlavsovu, veleposlanicu Češke Republike u BiH.

kako je priopćeno iz Vlade HNŽ-a, razgovarali su o aktualnim zbivanjima u BiH i HNŽ, kao i nastavku, te poboljšanju suradnje.

Herceg je, govoreći o Izbornom zakonu, istaknuo potrebu žurne izmjene što je temeljni preduvjet da se konačno otkloni mogućnost da jedan narod drugome bira legitimne predstavnike. 

''Odlaganje izmjena Izbornog zakona i neimplementiranje odluka Ustavnog suda dodatno usložnjava političke prilike i usporava cjelokupni razvitak BiH, te, otvoreno govoreći, dovodi u pitanje opstanak ovoga društva kao takvoga'', kazao je Herceg.

Govoreći o Mostaru i Hercegovačko-neretvanskoj županiji kao turističkoj destinaciji, predsjednik Herceg je istakao kako je ključ za privlačenje stranih turista prometna povezanost osobito kada je u pitanju  izgradnja Koridora Vc, dakako s naglaskom na relaciju Sarajevo- Mostar- granica s Republikom Hrvatskom, te funkcionalna zračna luka.

''Vlada HNŽ-a kontinuirano pruža potporu razvitku Zračne luke Mostar, te  je realiziran Sporazum s Gradom Mostarom kojim je dogovoreno usmjeravanje gotovo 8 milijuna KM županijskih proračunskih sredstava u razvitak Zračne luke Mostar'', kazao je Herceg pozvavši veleposlanicu Hlavsovu da razmotre mogućnosti uvođenja zračnih linija i povezivanja Mostara s češkim gradovima.

Ministar Opsenica govoreći o borbi s pandemijom istaknuo je kako ''resorno ministarstvo i Vlada prepoznaju trud medicinskih uposlenika, te poduzimaju sve što je u njihovoj moći kako bi došlo do poboljšanja uvjeta za rad u zdravstvu''.

''Izdvojili smo značajna proračunska sredstva za bolnice i domove zdravlja u HNŽ, a kroz rebalanse Proračuna HNŽ i Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ za 2021. godinu dodatnih 8 milijuna KM koji su transferirani bolničkim i zdravstvenim ustanovama u HNŽ za liječenje COVID oboljelih pacijenata'', kazao je ministar Opsenica izrazivši zadovoljstvo činjenicom kako je ''zahvaljujući predanom radu našeg medicinskog osoblja, suvremenim metodama liječenja, smrtnost pacijenata u SKB Mostar najmanja u BiH, te smirivanjem cjelokupne situacije vezane za pandemiju''.

Govoreći o gospodarstvu, poseban su naglasak dali elektroenergetskim i potencijalima HNŽ u IT sektoru, u čemu se otvara značajan prostor za buduća ulaganja čeških investitora.

Kopirati
Drag cursor here to close