Emisija Fpkus

''Herceg Bosna je najsvjetlija točka povijesti Hrvata u BiH''

Povjesničar Marčetić podsjeća da je politika bh. Hrvata imala kontinuitet te posebno naglašava da je 12. studenog, šest dana prije nego li HZ Herceg-Bosna, u Bosanskom Brodu proglašena HZ Bosanska Posavina.
Vijesti / Politika | 18. 11. 2023. u 20:13 Bljesak.info
Emisija Fokus

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok su 18. studenog 1991. godine gorjeli Vukovar i Škabrnja, u BiH Hrvati su proglasili Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu. O tomu kako je HZHB doprinijela obrani BiH od srpske agresije, je li trebala biti proglašena i ranije te je li ugrađivanje Herceg Bosne u Federaciju BiH najveća politička greška hrvatskoga naroda u novijoj povijesti, u emisiji "Fokus" RTV Herceg-Bosne urednika i voditelje Jurice Gudelja analizirali su s profesorom Markom Tokićem i povjesničarom Stjepanom Marčetićem.

U Mostaru je u petak predstavljena knjiga ''Početak rata i zločini nad Hrvatima općine Brčko 1992. godine" autora Stjepana Marčetića.

"Meni je drago da je u Mostaru baš prigodom obilježavanja obljetnice utemeljenja HZ Herceg-Bosne predstavljena knjiga koja obrađuje temu Domovinskog rata u Bosanskoj Posavini, preciznije Općinu Brčko. To je pokazatelj da prostor u kojem žive Hrvati u BiH ima kontinuitet te su aktivnosti koje su činili Hrvati, bili oni u Posavini, Središnjoj Bosni ili Hercegovini, bile uvezane", rekao je Marčetić.

Povjesničar Marčetić podsjeća da je politika bh. Hrvata imala kontinuitet te posebno naglašava da je 12. studenog, šest dana prije nego li HZ Herceg-Bosna, u Bosanskom Brodu proglašena HZ Bosanska Posavina.

"To govori u prilog da se djelovalo simultano te da je hrvatska politika u tom trenutku prepoznala opasnost i ugrozu za hrvatski narod", rekao je Marčetić i podsjetio da su od Bosanske Posavine, preko Hercegovine, Središnje Bosna, Tuzle, Usore i Sarajeva osnivane zajednice općina hrvatskog naroda.

Je Herceg-Bosna trebala biti formirana ranije?

Profesor Tokić nedavno je iznio tezu da je HZ Herceg-Bosna možda formirana prekasno, tj proglašena. Elaborirajući tu tezu Tokić je rekao da sve treba sagledati u okolnostima unutar kojih su se stvari događale.

"Možemo početi od 18. studenog 1990. Zašto baš od tada; pa zato što su tada bili prvi demokratski izbori u BiH. Ti izbori donijeli su pobjedu nacionalnih stranaka; SDA, SDS-a i HDZ-a. Porazu je doživio Savez komunista pa i oni ogranci Saveza komunista kao što je bila 'Liberalna omladina', UJDI, Reformske snage Ante Markovića... Dakle, narodi su se homogenizirali s obzirom na okolnosti koje su se događale unutar prostora bivše Jugoslavije", kazao je Tokić i posjetio na tzv. Balvan revoluciju te na to da su ustavom Republike Srbije dokinuti elementi državnosti Kosova te Vojvodine.

Kopirati
Drag cursor here to close