KOORDINACIJA

HDZ-ovci s obje strane granice u Zagrebu: Da nije bilo Plenkovića…

Hrvatski premijer je čestitao strankama HNS-a BiH na izbornim rezultatima i dao podršku dovršetku formiranja vlasti u BiH u kojoj treba poštovati ravnopravnost tri konstitutivna naroda.
Vijesti / Politika | 04. 11. 2022. u 18:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Zagrebu je danas održana resorna koordinacija HDZ-a Hrvatske i HDZ-a BiH na kojem je, kako se navodi u stranačkom priopćenju, istaknuta podrška hrvatskih stranaka što skorijem formiranju vlasti na svim razinama u BiH.

Na sastanku, na kojem je inače sudjelovalo 40-ak članova sestrinskih stranaka, uz premijera hrvatske Vlade i predsjednika HDZ-a RH, Andreja Plenkovića, sudjelovao je i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH, Dragan Čović koji je istaknuo kako su razgovorali o političkim rješenjima, demografskim i sociekonomskim pitanima, temama znanosti i obrazovanja.

“Da nije bilo Plenkovića“

“Da nije bilo HDZ-a Hrvatske i predsjednika Andreja Plenkovića, teško da bi bili ponosni na rezultate koje smo imali na općim izborima i zbog toga smo ponosni na pregovarački proces u posljednje dvije godine, posebice u zadnjoj godini, koji je dovršen na zadovoljstvo Hrvata u BiH kraju”, izjavio je Čović.

Čović je najavio i kako je cilj uspostava izvršne vlasti i definiracije proračuna, te da će uskoro biti upućena i inicijativa o načelima funkcioniranja vlasti u Federaciji.

“Uvjeren sam da će taj proces biti okončan unutar narednih 45 dana“, rekao je Čović i istaknuo kako se nada da će doći do veće zastupljenosti Hrvata na svim razinama vlasti u BiH.

Hrvatski premijer je, navodi se, čestitao na izbornim rezultatima i dao podršku dovršetku formiranja vlasti u BiH u kojoj treba poštovati ravnopravnost tri konstitutivna naroda.

Internacionalizacija hrvatskog pitanja u BiH

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman ocijenio je uspješnim izborne rezultata stranaka članica HNS-a BiH, te naglasio važnost postignute internacionalizacije pitanja Hrvata u BiH.

“Dobili smo potvrdu da će se Hrvati u BiH snažno založiti za implementaciju izbornih rezultata i da ćemo uskoro imati novu vladu i Vijeće ministara BiH”, poručio je Grlić Radman i najavio da će hrvatska Vlada raditi na realizaciji zajedničke sjednice dviju vlada.

Podrška Schmidtu

Grlić Radman je istaknuo kako Hrvatska nudi snažnu potvrdu kandidacijskom statusu za EU članstvo BiH, nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt iskoristio bonske ovlasti koje je Hrvatska vlada pozdravila i koje su, ocijenio je, išle u smjeru deblokade i sprečavanja kolapsa federalnog Ustavnog suda, BiH i ravnopravnoj podjeli vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close