Osuda 'nekog'

HDZ BiH osudio napade na žene jednog zastupnika ne navodeći kojeg

U reagiranju se navodi kako je ''nedvojbeno da su uvredljive riječi i poziv na obračun upućeni ženi!''
Vijesti / Politika | 28. 09. 2023. u 14:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Uz osudu svih oblika nasilja, najprije osudimo govor mržnje i napad na ženu od strane zastupnika u Parlamentu FBiH'', navodi se u reagiranju zastupnika i izaslanika HDZ BiH - HNS-a BiH u oba doma Parlamenta Federacije BiH na sve učestalije napade na žene.

''U posljednje vrijeme svjedočimo sve učestalijim napadima na žene. Počinju vrijeđanjem, nastavljaju verbalnim i fizičkim napadima, a u najtežim slučajevima završavaju ubojstvom, uz prijenose najtežih oblika nasilja na društvenim mrežama'', navodi se u priopćenju.

Priopćenje bez imena

Dodaje se kako na takve napade nitko ne smije ostati ravnodušan, te da se moraju poduzeti žurne zakonske mjere zaštite i prevencije, te da ''svatko od nas jasno i glasno ustati i progovoriti protiv govora mržnje i nasilja nad ženama''.

''U tom kontekstu ne možemo 'zatvarati oči' pred činjenicom da posljednjih mjeseci zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH koristi javni prostor kako bi vrijeđao, a zatim i prijetio obračunom 'oči u oči' jednoj ženi. Iako je nije imenovao te joj tako uskratio mogućnost pravne zaštite, nama je sasvim svejedno je li u pitanju zastupnica, izaslanica ili bilo koja druga žena, nečija supruga, sestra ili poznanica'', navodi se u reagiranju bez da se navodi o kojem je zastupniku riječ.

No, sudeći po ranijim reakcijama i objavama, radi se o zastupniku Demokratske fronte, Sanelu Kajanu jer se navodi i dužnost koju obnaša u Zastupničkom domu.

U reagiranju se navodi kako je ''nedvojbeno da su uvredljive riječi i poziv na obračun upućeni ženi!''

Nitko se nije oglasio

''I to baš od zastupnika Zastupničkog doma, ujedno i predsjednika Povjerenstva za informiranje koji je ovu dužnost zloupotrijebio na najgori način nazvavši jednu ženu 'nacionalističkom budaletinom' i 'zmijurinom kamenjarkom' što je krajnje neprihvatljiv oblik komuniciranja, ne samo u javnom prostoru. Kad takve riječi javno izgovori zastupnik onda je to još sramnije i traži najstrožiju osudu'', dodaje se.

U reagiranju se navodi kako ''nitko od njegovih stranačkih kolega dosad se nije oglasio, a reakcija je izostala i od strane nevladinih i organizacija za zaštitu ljudskih prava''.

''Budući da su  svi nabrojani ostali  nijemi i na brojne druge slučajeve izljeva mržnje motiviranih međunacionalnom netrpeljivošću od strane istog zastupnika, postavljamo pitanje jesu li sve žene i narodi  u BiH jednaki? Pitamo se i jesu li neke žene manje vrijedne jer pripadaju određenoj političkoj, odnosno stranačkoj skupini i znači li to da ih se može vrijeđati i omalovažavati bez bilo kakve reakcije? Stoga, kad govorimo o napadima na žene, osudimo i reagirajmo zakonskim procedurama najprije prema javnim, izabranim osobama u vlasti koji koriste govor mržnje,  javno napadajući i vrijeđajući žene. Nedopustivo je i za svaku osudu da se jezikom mržnje i vrijeđanja žena bez ikakve odgovornosti i kazne koriste oni koji bi svojim radom u najvišim zakonodavnim tijelima Federacije BiH trebali predvoditi procese koji će rezultirati zaštitom svake žene, bez obzira je li u pitanju nečija majka, sestra, supruga, susjeda, zastupnica ili izaslanica u Parlamentu Federacije BiH'', navedeno je.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close