Okrenula se ploča

HDZ BiH neće imati četiri izaslanika u Domu naroda PS BiH?

Presudnu podršku je najvjerojatnije dobio od zastupnice DF-a Željke Matković. Da je glasala sama za sebe njen glas bi propao jer to ne bi bilo dovoljno da uđe u Dom naroda BiH.
Vijesti / Politika | 02. 12. 2022. u 15:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudeći po dosadašnjim rezultatima izbora izaslanika u Dom naroda FBiH HDZ neće imati četiri izaslanika u Domu naroda jer će HDZ 1990 s Hrvatskim nacionalnim pomakom imati četiri delegata u Domu naroda FBiH što je dovoljno da se izabere jedan izaslanik u Dom naroda BiH.

Podsjetimo, izaslanici hrvatskog kluba (23) Doma naroda FBiH biraju izaslanike u hrvatskom klubu (5) u Domu naroda BiH.

Presudna podrška 

S tim u vezi su zastupnici u Skupštini HBŽ-a izabrali tri izaslanika iz reda hrvatskog naroda u Dom naroda FBiH. Po jednog izaslanika dobili su HDZ BiH, HDZ 1990 i Hrvatski nacionalni pomak (HNP), piše Istraga.

Ranije je u HNŽ-u HDZ 1990 dobio jednog izaslanika iz reda Hrvata. Isto tako, u SBŽ-u jedan izaslanik iz HDZ 1990 izabran u hrvatski klub Doma naroda Federacije.

Presudnu podršku je najvjerojatnije dobio od zastupnice DF-a Željke Matković. Da je glasala sama za sebe njen glas bi propao jer to ne bi bilo dovoljno da uđe u Dom naroda BiH.

Usprkos tome što se glasa tajno teško je očekivati da je jedan od zastupnika HDZ-a promijenio stranu i glasao protiv svoje stranke. Zajedno s Hrvatskim nacionalnim pomakom HDZ 1990 je tako skupio četiri potrebna izaslanika u FBiH.

"Ja se oko toga ne uzbuđujem" 

U praksi, to znači da HDZ BiH vjerojatno neće imati četiri delegata u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Podsjetimo, čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović u petak je u Mostaru kazao kako se HDZ 1990 dogovorio sa POMAK-om da će biti koalicija te kako HDZ BiH "apsolutno nema s tim problem".

"Rekao sam da nemam problem s tim da peti predstavnik u Domu naroda bude Ilija Cvitanović. SDA i DF su glasali za HDZ 1990 da bi dobili taj mandat, ja se oko toga ne uzbuđujem. Idemo u miru formirati vlast", istaknuo je Čović.

Najavio je i Sabor HNS-a BiH za veljaču te naglasio kako "HNS ostaje središte politike Hrvata u BiH".

Kopirati
Drag cursor here to close