Susret u Čapljini

HDZ BiH kažnjen zbog zloupotrebe javnih resursa

Središnje izborno povjerenstvo kaznilo je Koaliciju predvođenu HDZ-om BiH i HDZ-ove kandidate na prošlim izborima zbog sastanka u Čapljini.
Vijesti / Politika | 04. 02. 2023. u 09:24 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) kaznilo je koaliciju predvođenu HDZ-om BiH zbog zloupotrebe javnih resursa za vlastitu upotrebu i promociju u predizbornoj kampanju za Opće izbore održane u listopadu prošle godine.

Naime, SIP je na sjednici održanoj u četvrtak utvrdio kako je koalicija HDZ BIH, HSSSR, HSS, HSP BIH, HKDU, HSPAS, HOU, HSPHB, HRAST, HNL ''odgovorna što su, Vlatka Martinović i Mario Mikulić, nositelji mandata i kandidati za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BIH ispred ove Koalicije zloupotrijebili javni resurs za vlastitu upotrebu i promociju Koalicije kojoj pripadaju'' cime su prekršili pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz člana 7.2a Izbornog zakona BiH.

Novčana kazna

Stoga im je izrečena novčana kazna u iznosu od 3.000,00 KM koju će u jednakim iznosima snositi članice ove Koalicije.

Pored toga, SIP je naveo kako je Vlatka Martinović, nositeljica mandata i kandidatkinja za Zastupnički dom Parlamenta F BIH za Opće izbore 2022. godine. zloupotrijebila javni resurs za vlastitu upotrebu i promociju Koalicije kojoj pripada, čime je prekršila pravila ponašanja u izbornoj kampanji pa je i njoj izrečena kazna u iznosu od 3.000 KM.

SIP je u odluci, protiv koje se može se podnijeti žalba Apelacijskom odjelu Suda BiH, utvrdio i kako je Mario Mikulić nositelj mandata i kandidat za Zastupnički dom Parlamenta F BIH za Opće izbore 2022. godine, zloupotrijebio javni resurs za vlastitu upotrebu i promociju Koalicije kojoj pripada te je i on kažnjen s 3.000 KM.

Isto je utvrđeno i za Darijanu Filipović, nositeljicu mandata i kandidatkinju za Zastupnički dom Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine pa je i njoj izrečena identična novčana kazna.

Prijavio HRS

SIP navodi kako je odluka donesena po prigovoru Hrvatske republikanske stranke koja je navela da je ''Županijski odbor HDZ BiH Hercegovačko-neretvanske županije posjetio Gradski odbor HDZ-a Čapljina i to u prostorijama Gradske uprave i to u svrhu predizborne promidžbe''.

Uz to, navodi se kako je kandidatkinja HDZ-a Darijana Filipović ''isticala nužnost podrške zajedničkoj kandidatkinji HDZ-a Borjani Krišto, Vlatka Martinović je predstavljala izborni program, dok je Slaven Zeljko svoj govor završio zajedničkim sloganom HDZ-a BiH. U prijavi se navodi da su Zeljko, Filipović, Mikulic i Martinović u svrhu svoje izborne promidžbe uključili državne službenike Stjepana Boškovića, gradonačelnika Stoca, Smiljana Vidića, gradonačelnika Čapljine i Nevenka Hercega, predsjednika Vlade Hercegovačko­neretvanske županije i to u vrijeme njihovog radnog vremena.

Trebali su znati…

SIP je u odluci o kazni naveo kako je utvrđeno su fotografije sa susreta načinjene ispred i unutar prostorija zgrade Gradske uprave gdje su pored panela sa natpisom Grad Čapljina postavljena su i dva promotivna izborna stranačka panela štp, kak navodi SIP, ''jasno implicira, da se nije radilo samo o radnom sastanku''.

''Da se radilo o političkoj promociji Koalicije, a ne samo o radnom sastanku, razvidno je iz kasnijih medijskih istupanja'', navodi SIP i dodaje kako su Martinović, Mikulić i Filipović ''morali znati da je posjeta Gradu Čapljina bila ne samo radna odnosno poslovna već i stranačka a u cilju njihove političke promocije, ali ipak su uzeli učešće na političkom skupu u prostorijama Gradske Uprave čime su posredstvom domaćina skupa, odnosno gradonačelnika Grada Čapljina, zloupotrijebili javne resurse za političku promociju''.

Kopirati
Drag cursor here to close