Visoki politički forum

Hasanović: Za BiH je ključno poticati rast ukupnog prihoda na minimalno 3,5% godišnje

"Veoma je važno naglasiti i da se okvir SDG-a vidi kao put BiH ka integraciji u Europsku uniju".
Vijesti / Politika | 19. 07. 2023. u 21:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra financija i trezora BiH Muhamed Hasanović je sudjelovao na Visokom političkom forumu 2023 "Transformiranje financijskih okvira u akciju" koji se održao u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, SAD.

"Danas sam u New Yorku, Sjedinjenim Američkim Državama, zajedno sa stalnim predstavnikom BiH pri Ujedinjenim nacijama NJ.E. Zlatkom Lagumdžijom, prisustvovao Visokom političkom forumu 2023 "Transformiranje financijskih okvira u akciju", koji se održao u sjedištu Ujedinjenih naroda.

"Posebno zadovoljstvo mi je činilo obratiti se u ime delegacije Bosne i Hercegovine, pri čemu su moji sugovornici bili g-din Jaffrey Sachs, američki ekonomista, akademik i analitičar javnih politika, g-đa Marie Ottosson zamjenica generalnog direktora Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, g-đa Vivi Yulaswati zamjenica ministra prirodnih resursa i pomorstva Indonezije, NJ.E. g-đa Jelena Begović ministrica nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije i g-đa Laurel Patterson šefica tima za integraciju SDG-a pri UNDP-u".

Priprema okvira za implementaciju SDG

U svom govoru je istaknuo da je Bosna i Hercegovina 2019. godine, uz izdašnu podršku Side i Ujedinjenih naroda, pokrenula pripremu Okvira za implementaciju SDG (ciljeva održivog razvoja), koji su početkom 2021. godine usvojile vlade na svim razinama.

U zemljama kao što je naša, sa jako složenom administracijom, SDG okvir predstavlja jedinstvenu, zajednički dogovorenu razvojnu platformu za dugoročni i koordinirani pristup održivom razvoju. Veoma je važno naglasiti i da se okvir SDG-a vidi kao put BiH ka integraciji u Europsku uniju. Vlade na svim razinama vlasti u našoj državi usklađuju svoje razvojne strategije, politike i budžete sa okvirom SDG-a. Međutim, kao i mnoge druge zemlje posvećene Agendi 2030, BiH je prepoznala da tradicionalnu financijsku situaciju treba ojačati, ako želimo postići ubrzane rezultate ka ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

Ubrzanje rasta BDP-a

"Za ubrzanje rasta BDP-a i proširenje fiskalnog prostora za potrošnju i investicije, za BiH je ključno poticati rast ukupnog prihoda na minimalno 3,5% godišnje. Da bi se to postiglo, osnovni preduvjeti su izgradnja inovativnih kapaciteta zemlje, eliminiranje infrastrukturnih nedostataka i dekarbonizacija i digitalizacija privrede i društva".

U skladu s tim, BiH je izradila Plan za pripremu Okvira za financiranje SDG-a, a koja predlaže poseban fokus na tri prioritetne oblasti:

- digitalizacija, 

- infrastruktura i energija

- istraživanje i razvoj.

"U fokusu Plana je prijedlog za razvoj i uspostavljanje seta financijskih instrumenata za podršku ubrzanju SDG-a. Plan predlaže jasan skup mjera za rješavanje ovih nedostataka, uključujući regulatorna prilagođavanja i druge intervencije potrebne za uspostavljanje nove generacije SDG instrumenata.

Na koncu, želim naglasiti da je Bosna i Hercegovina otvorena za saradnju i partnerstva, koja mogu doprinijeti napretku održivog razvoja na domaćoj, regionalnoj, kao i globalnoj razini".

Kopirati
Drag cursor here to close