Rusija raketirala Kijev dok je u njemu šef UN-a

Guterres: UN čini sve da omogući evakuaciju iz Azovstalja

Glavni tajnik UN-a izrazio je žaljenje što Vijeće sigurnosti UN-a "nije uspio spriječiti i okončati" rat u Ukrajini.
Vijesti / Politika | 28. 04. 2022. u 20:20 Bljesak.info
War in Ukraine 'absurdity in the 21st century', says UN chief

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je četvrtak da njegova organizacija čini sve što može da se omogući evakuacija boraca i civila iz čeličane Azovstalj, a dok je bio u Kijevu u gradu su odjeknule dvije eksplozije, javljaju agencije.

"U ovom trenutku vam samo mogu reći da činimo sve što možemo da se to dogodi. Neću se upuštati ni u kakav komentar koji bi mogao potkopati tu mogućnost", rekao je Guterres nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

"Vjerujem i uvjeren sam, baš kao i mnogi rođaci onih ljudi koji su blokirani u Azovstalju (čeličana) u lučkom gradu Mairupolju, da ćemo glavni tajnik i mi moći polučiti uspješan rezultat", rekao je Zelenski.

Glavni tajnik UN-a izrazio je žaljenje što Vijeće sigurnosti UN-a "nije uspio spriječiti i okončati" rat u Ukrajini.

"To je izvor velikog razočaranja, frustracije i ljutnje", rekao je na konferenciji za novinare u Kijevu kako prenosi agencija France presse.

Guterres, kojemu je ovo prvi posjet Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače, ranije danas obišao je Borodjanku, a zatim i Buču, dva grada u predgrađu Kijeva gdje su Rusi, kako navode Ukrajinci, počinili zločine tijekom okupacije tog područja u ožujku.

ICC treba istražiti ratne zločine

U sva tri grada pronađeno je puno mrtvih civila nakon povlačenja ruskih vojnika i Guterres se zauzeo da Međunarodni kazneni sud (ICC) istraži ratne zločine, javlja agencija dpa.

Važno je provesti cjelovitu istragu tih strahota i privesti odgovorne, rekao je Guterres i pozvao Rusiju na suradnju sa sudom.

Uvečer je stigao u Kijev i u vrijeme njegova posjeta u gradu su odjeknule dvije eksplozije, prenose agencije.

Dvije su eksplozije potresle središnju četvrt Kijeva u četvrtak navečer pošto su ruske snage otvorile vatru na ukjrainsku prijestolnicu, objavio je na mreži gradonačelnik Vitalij Kličko.

Vlasti prikupljaju podatke o mogućim žrtvama, rekao je Kličko.

Rusija raketirala Kijev dok je u njemu šef UN-a

Jedna od raketa koja je pogodila Kijev sletjela je u blizini hotela u kojem boravi glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, rekao je njegov glasnogovornik Stephane Dujarric.

Raketa je pala jedva sat vremena nakon što je Guterres održao tiskovnu konferenciju s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Guterres i njegov tim su na sigurnom. Izaslanstvo UN-a sastajalo se s ukrajinskim premijerom u njegovom uredu i u trenutku napada nije bilo u hotelu.

"Dvije rakete su eksplodirale u Kijevu. Bio sam šokiran kad sam dobio informaciju da su dvije rakete eksplodirale u gradu u kojem se nalazim", rekao je Guterres u razgovoru za BBC.

"Dakle, ovo je dramatičan rat i mi ga apsolutno moramo okončati i imati rješenje za njega", zaključio je.

Zastupnički dom SAD-a izglasao zakon kojim će se ubrzati vojna pomoć Ukrajini

Zastupnički dom SAD-a dao je konačni prolaz zakonu kojim se pojednostavio vojni program zajma kako bi se Ukrajini brže pružila pomoć, kakav je SAD poznavao iz vremena Drugog svjetskog rata.

Mjera, koja je usvojena u četvrtak navečer s 417 glasova za i 10 protiv, sada ide u Bijelu kuću kako bi predsjednik Joe Biden potpisao zakon.

Odbor za vanjske poslove Predstavničkog doma Gregory Meeks iz New Yorka rekao je kako je podrška Kongresa jedinstvena te poručio: "Ukrajina će pobijediti":

Bidenova administracija najavila je ranije da će od Kongresa tražiti dodatnih 30 milijardi dolara u vojnoj i humanitarnoj pomoći, uz gotovo 14 milijardi dolara koje je Kongres odobrio prošlog mjeseca za pomoć Ukrajini u borbi protiv rata.

Lokalni guverner: Rusija želi zarobiti borce u čeličani u Mariupolju

Rusija sprječava evakuaciju ranjenih ukrajinskih boraca iz goleme čeličane u gradu Mariupolju kako bi ih zarobila, izjavio je lokalni guverner u četvrtak.

Guverner istočne regije Donjeck Pavlo Kirilenko rekao je da Rusija također blokira napore za uređenjem humanitarnih koridora drugdje u Donjecku.

Stotine boraca i dio civila skriveni su u čeličani Azovstal, njihovoj posljednjoj utvrdi u Mariupolju.

"Oni žele iskoristiti priliku da zarobe branitelje Mariupolja, čiji jedan od glavnih elemenata pukovnija Azov", rekao je Kirilenko na brifingu. "Stoga ruska strana ne pristaje ni na kakve mjere evakuacije u vezi s ranjenim (ukrajinskim) vojnicima.", dodao je.

Zelenski: Napad na Kijev dokazuje da ne smijemo spustiti gard

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskmij rekao je da su najnoviji raketni napadi u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu dokazali da Ukrajina ne može spustiti gard i da se i dalje mora boriti.

U svom noćnom obraćanju ukrajinski čelnik je rekao da su projektili doletjeli u grad odmah nakon razgovora s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom.

"Ruski raketni napadi na Ukrajinu - Kijev, Fastiv, Odesu i druge gradove - još jednom dokazuju da ne možemo spustiti gard. Ne možemo misliti da je rat gotov. Još se moramo boriti, još moramo otjerati okupatore", rekao je Zelenskij.

Osam tisuća britanskih vojnika stiže u Europu na vojne vježbe zbog ruskog napada

OKO 8000 britanskih vojnika ide u istočnu Europu kako bi sudjelovali u vojnim vježbama koje se održavaju zbog ruske agresije.

Kako navodi SkyNews, radi se o jednom od najvećih razmještaja britanskih vojnika od hladnog rata, a vojnici će biti razmješteni u više zemalja, od Finske do Makedonije.

Osim vojnika, ovog će ljeta na brojne lokacije biti poslani deseci tenkova i više od 100 oklopnih borbenih vozila.

Cilj je odvratiti Ruse od eventualne agresije na Baltik

Britanskim oružanim snagama pridružit će se deseci tisuća vojnika iz NATO-a i saveznika, među kojima su Danska, Island i Norveška.

Ministarstvo obrane priopćilo je da će planirane vježbe poboljšati sposobnost britanskih i finskih vojnika da rade zajedno na odvraćanju od ruske agresije u Skandinaviji i baltičkim državama.

Ministar obrane Ben Wallace rekao je da će taj potez pokazati solidarnost i snagu.

"Sigurnost Europe nikada nije bila važnija. Ove će vježbe pokazati kako naše trupe udružuju snage sa saveznicima i partnerima u pokazivanju solidarnosti i snage u jednom od najvećih zajedničkih razmještaja vojnika od hladnog rata", rekao je Wallace.

Kopirati
Drag cursor here to close